Soud vyhověl Vieweghovi ve sporu s bulvárem

pondělí, 19. března 2012, 11:12 Aktuality MediaGuru

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti spisovatele Michala Viewegha v mnohaletém sporu s bulvárem. Kauzu bude znovu řešit Městský soud v Praze. Viewegh vysoudil od bývalého vydavatele bulvárního deníku Aha 200.000 korun jako odškodnění za zprávu o údajném poměru s milenkou. Sumu považoval za příliš nízkou, žádal pět milionů Kč. Viewegh patří k odpůrcům bulváru. Dlouhodobě tvrdí, že nízké postihy neodrazují média od zveřejňování nepodložených a nepravdivých zpráv.

Podle Viewegha justice nerespektovala jeho právo na zachování osobní cti a dobré pověsti. Konkrétně zpochybnil způsob, jakým Vrchní soud v Praze stanovil odškodnění právě na 200.000 korun. Verdikt prý neobsahuje žádný právní rozbor ani právní hodnocení nemajetkové újmy, která Vieweghovi vznikla. Deník Aha nepodloženou informaci o milence otiskl v době, kdy Vieweghova manželka čekala dítě.

Městský soud v Praze nejprve přiznal Vieweghovi odškodné 50.000 korun. Vrchní soud v Praze v listopadu 2006 sumu zvýšil o dalších 150.000. Viewegh už tehdy uvedl, že se s částkou nesmíří. Jeho dovolání později odmítl Nejvyšší soud. Viewegh počítal s tím, že spor případně dovede až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Viewegh se domnívá, že se stal obětí komerčního zájmu tehdejšího vydavatele deníku Aha, společnosti Ebika. Zpráva o údajném poměru s milenkou vyšla v roce 2004. Spisovatel tvrdí, že dívku znal pouze jako svou žákyni a setkal se s ní jen ve třídě. Po otištění článku prý několik měsíců nebyl ve své kůži. Vadilo mu i to, že reklamu na článek vysílala několikrát televize. Informace se proto dostala nejen ke čtenářům Aha, ale též k milionům televizních diváků.

Jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů Viewegh patří k vytrvalým bojovníkům proti bulváru. Před několika lety inicioval petici umělců proti údajným nevybíravým praktikám českého bulvárního tisku. Signatáři petice poukazovali na "nevkus, netaktnost, vulgaritu, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus".

-čtk-