Digitální Radio Wave mění programové schéma

pátek, 06. dubna 2012, 07:10 Aktuality MediaGuru

Digitální stanice Českého rozhlasu Radio Wave změnila od 2. dubna své programové schéma. Vysílání nově obohatilo několik nových pořadů. Součástí změn je také nová zvuková a vizuální prezentace a barvitější hudební dramaturgie, chystají se i další inovace. Změny v programu mají zatraktivnit obsah vysílání a přizpůsobit je více digitálnímu prostředí.

"Radio Wave vysílalo po několik let prakticky ve stejném programovém schématu. Mnoho programových prvků je stále nosných a osvědčených, ovšem jakožto celek program stále vycházel ze situace, kdy měla stanice FM frekvence," uvedl k programovým změnám šéfredaktor stanice, která letos v lednu oslavila šesté narozeniny, Tomáš Turek.

Denní proud Radia Wave od 8:00 do 17:00 je nově rozčleněn na tři tříhodinové bloky z nichž každý bude mít jednoho svého moderátora. Do denního vysílání je začleněno více živých, krátkých vstupů a osobních postřehů redaktorů. Podle nového hudebního dramaturga rádia Aleše Stuchlého bude stanice i nadále dávat prostor hudbě, kterou v Česku nehraje téměř žádné jiné rádio.

"Podstatou našeho playlistu ale nyní bude větší žánrová pestrost a výraznější reflexe nových trendů, které k nám pronikají ze zahraničí. Rád bych při selekci položil větší důraz například na elektronickou hudbu, která v současnosti zažívá zlatý věk," podotkl Stuchlý. 
Ve večerním programu se několik pořadů přesouvá do nových časů pro vyváženější dramaturgii hudebního a publicistického obsahu. Do programu stanice vstupují tři nové pořady. Proměnou prošel také zvukový obal Radia Wave, který vychází z moderního sound artu. Novým hlasem stanice se stal herec Roman Zach. Tvůrci nové vizuální kampaně jsou grafičtí designéři Olga Benešová a Radek Sidun. Nový slogan Děláme vlny s navazující kampaní má za cíl posílit identitu Radia Wave.

Stanice Radio Wave začala původně vysílat na vlnách FM z vysílače Cukrák. Rada ČRo ale posléze dospěla k názoru, že Radio Wave nemůže podle jejího výkladu zákona vysílat analogově a tehdejší šéf ČRo Václav Kasík nakonec kvůli přístupu rady nechal Radio Wave v analogu vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské TV vysílání (DVB-T).

-čtk-