Rada ČT zveřejnila rozpočet ČT na webu

pátek, 18. května 2012, 07:59 Aktuality MediaGuru

Rada České televize kvůli stížnosti zveřejnila letošní rozpočet veřejnoprávní televize na svém webu. Sněmovní volební výbor, který má na starosti média, dnes stížnost označil za oprávněnou, ale přijaté řešení má za dostatečné. Poslanci zároveň naznačili, že budou chtít, aby byl zveřejněn radou Českého rozhlasu také jeho rozpočet. 

"Dohodli jsme se, že rozpočet bude zveřejňován, vyjma fakt, která by mohla vést k poškození ekonomických nebo obchodních zájmů televize," řekl poslancům předseda rady ČT Milan Uhde s tím, že rada to bude kontrolovat prostřednictvím dozorčí rady. Uznal, že zveřejnění rozpočtu je třeba kvůli financování ČT s koncesionářských poplatků. 

Člen rady ČT Jan Prokeš upozornil, že rozpočet ČT byl i v minulosti zveřejňován každoročně v rámci výročních zpráv. 

Letošní rozpočet ČT počítá s příjmy i výdaji ve výši 6,97 miliardy korun, o 230 milionů korun méně než loni. Naprostou většinu příjmů plánuje ČT získat z poplatků, a to 6,21 miliardy korun, což je o 334 milionů více než loni. Skutečnost ale asi bude podle zprávy k rozpočtu nižší. 

Za vysílání reklamy po omezení jen na ČT2 a ČT4 by chtěla televize inkasovat 65 milionů korun. Je to méně než suma, kterou chce ČT dát na vymáhání poplatků, neboť meziročně by se měla zvýšit o téměř sedm milionů korun. 

O 150 milionů na 2,3 miliardy korun se mají zvýšit náklady na výrobu televizních pořadů, a to mimo jiné kvůli letní olympiádě a evropskému fotbalovému šampionátu. Na mzdových nákladech by měla ČT vyplatit 1,68 miliardy korun, což je meziročně o 35 milionů korun více kvůli nárůstu počtu zaměstnanců o 35 lidí.

-čtk-