S&P snížila rating majitele Novy na CC, hrozí zhoršením

sobota, 19. května 2012, 09:46 Aktuality MediaGuru

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) na známku CC z dosavadní úrovně B-. Agentura přitom upozornila majitele české televize Nova, že kvůli podmínkám zpětného odkupu svých dluhopisů se rating zřejmě sníží až na "selektivní platební neschopnost", tedy známku SD.

Technický "default" bude důsledkem toho, že CME nabídla odprodej svých dluhopisů splatných v letech 2014 a 2016. Podle S&P jde u dluhopisu splatného v roce 2015 o nabídku pod nominální hodnotou, což se hodnotí jako nabídka učiněná pod tlakem a odpovídá to situaci selektivní platební neschopnosti. Pokud tedy CME transakci uskuteční, dostane od S&P dočasný rating SD.

CME na počátku měsíce oznámila za první čtvrtletí další zhoršení výsledků a informovala o krocích ke zlepšení nepříznivé finanční situace. Sdělila, že ji finančně podpoří hlavní akcionáři, tedy mediální společnost Time Warner a její spoluzakladatel Ronald Lauder. Podle CME povedou dohody o refinancování s Time Warner a Lauderem ke zlepšení splatnosti jejího dluhu.

Součástí skupiny CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

-čtk-