Falešné SMS posílala poslancům skupina Ztohoven

středa, 06. června 2012, 18:13 Aktuality MediaGuru

Za úterním rozesíláním falešných textových zpráv mezi poslanci stojí umělecká skupina Ztohoven. Její zástupci to uvedli v prohlášení, které dnes poskytli ČTK. SMS budily dojem, jako by si je poslanci posílali mezi sebou, jejich obsah zmiňoval mimo jiné "morální reformu". Podle premiéra Petra Nečase je událost svým způsobem znepokojivá, protože ukázala, jak je možné způsobit totální zmatení komunikace. Mobilní operátoři, ale i odpovídající bezpečnostní složky se "nad sebou musí velmi vážně zamyslet," uvedl Nečas na dotaz ČTK.

Poslanci média o podivných esemeskách informovali až vpodvečer, Ztohoven je prý začali rozesílat už při zahájení schůze. "Ztohoven sofistikovaným způsobem dokázali rozeslat 585 SMS zpráv na mobily poslanců, členů vlády, vybraných pracovníků Kanceláře prezidenta republiky, Václava Klause nevyjímaje, a vybraných novinářů," uvedli dnes. Zpět prý přišlo 561 esemesek a jen 24 zůstalo nedoručeno.

Členové skupiny říkají, že mezi paradoxy, na které chtějí upozornit, patří fakt, že paniku mezi poslanci způsobily zprávy "nabádající k lepšímu chování, slušnosti napříč politickým spektrem, navrácení morálky do politického rozhodování a hledání nových způsobů jednání oproštěných od zášti a předsudků".

Ztohoven přišli na způsob, jak zprávy odeslat z mobilních čísel samotných politiků, což jim při čtení zpráv o Morální reformě způsobilo nemalé překvapení, hraničící s panikou. Z telefonu prezidenta podle členů skupiny tak prý například odešla SMS předsedovi KSČM Vojtěcha Filipa. "Vaše i má minulost trpí velkými šrámy. Přijměte, prosím, pozvání k dnešnímu jednání o Morální reformě," stálo v ní.

-čtk-