Kampaň Ligy vozíčkářů podpoří asistenční psy

sobota, 02. června 2012, 06:23 Aktuality MediaGuru

Brněnská nezisková organizace Liga vozíčkářů spustila informační kampaň a veřejnou sbírku na podporu výcviku asistenčních psů. Součástí je i reklamní spot režiséra Filipa Laureyse, který v červnu uveřejní Česká televize.

„Tito pomocníci sice neumí létat ani zachraňovat lidi z hořících mrakodrapů, pro lidi se zdravotním postižením se však jejich pomoc rovná hrdinskému činu. Díky nim můžou žít samostatně a nezávisle,“ vysvětluje poselství kampaně Ivan Benda, trenér asistenčních psů Ligy vozíčkářů.

Pro psího asistenta není problém sundat ponožky, otevřít dveře, podat spadené klíče. Dokáže polohovat na posteli, podle výcviku pomůže i při akutním záchvatu. Cílem Ligy vozíčkářů není jen psí asistenty vycvičit, ale i sehnat peníze na náročný trénink. „Na rozdíl od výcviku vodicích psů stát na pomocníky pro těžce tělesně postižené lidi nepřispívá. Nezbývá nám, než požádat o pomoc malé i velké sponzory,“ uvedl ředitel Ligy vozíčkářů Zdeněk Škaroupka a dodal, že pořízení tohoto psa může stát až 200 tisíc korun.

-kch-