Obchodní řetězce pokračují v cenové válce

pondělí, 18. června 2012, 09:53 Aktuality MediaGuru

Obchodní řetězce pokračují v cenové válce a v reklamních letácích prezentují stále více zboží zařazeného do akčních nabídek. Vyplývá to z průzkumu portálu AkcniCeny.cz, který monitoruje letáky obchodních řetězců. Slevy a akční nabídky jsou hlavním nástrojem, pomocí kterého obchodní řetězce soupeří o zákazníky.

Například letos v květnu se počet akčního zboží na reklamních letácích obchodních řetězců ve srovnání s květnem 2010 zvýšil o 35 procent. Průměrná sleva vzrostla z 25 procent v květnu 2010 na 27,2 procenta.

Nejvíc ve srovnání s předloňským květnem vzrostl počet výrobků zařazených do akce v kategorii textil, sport a volný čas, a to na takřka trojnásobek. Průměrná sleva ale klesla z 31,2 procenta v květnu 2010 na letošních 28,5 procenta.

Podobný vývoj byl u zboží spadající do kategorie dům, byt a zahrada, u kterého se počet výrobků v akci zvýšil na více než dvojnásobek. Průměrná sleva se zvýšila z 26,6 procenta v květnu 2010 na letošních 28,6 procenta.
U potravin a spotřební elektroniky byl počet výrobků v akci letos v květnu zhruba stejný jako na jaře 2010. Průměrná sleva se ale u potravin zvýšila z 24,1 procenta v roce 2010 na letošních 25,8 procenta.

Z průzkumu společnosti Česká distribuční vyplynulo, že podle reklamních letáků obchodních řetězců si aspoň občas vybírají prodejnu pro pravidelný větší nákup dvě třetiny Čechů. Odborníci odhadují, že akční nabídky nyní obchodníkům generují bezmála polovinu jejich obratu, zatímco dříve to bylo pouze 20 procent, což má nepříznivý vliv na jejich marže.

-čtk-