Online reklama v Evropě loni vzrostla na 21 mld. eur

pátek, 01. června 2012, 15:12 Aktuality MediaGuru

Hodnota evropského trhu s internetovou reklamou loni vzrostla o 14,5 procenta na téměř 21 miliard eur (540 miliard korun). Internet už má zhruba pětinový podíl na celkových reklamních investicích. Vyplývá to z průzkumu společnosti IAB Europe.

Internetová reklama loni podle údajů společnosti IAB Europe rostla výrazně rychleji než celý evropský reklamní trh, jehož hodnota se bez započtení on-line reklamy zvýšila pouze o 0,8 procenta.

Podobný trend vykazuje také tuzemský reklamní trh. Ceníková hodnota reklamy na internetu se loni podle agentury Admosphere zvýšila o čtvrtinu na 9,58 miliardy korun. Hodnota televizního reklamního prostoru vzrostla o 14 procent na 29,16 miliardy korun. V tuzemském tisku Admosphere zaznamenala snížení hodnoty inzertního prostoru o 9,5 procenta na 19,5 miliardy korun.

Internet se loni na celkových výdajích inzerentů v Česku podílel 14 procenty. Na trhu dominovala televizní reklama s podílem 47 procent. Druhá byla tisková inzerce s 31 procenty.

V kategorii zobrazované internetové reklamy v poslední době roste podíl video reklamy, který ve 14 sledovaných evropských zemích loni obnášel 8,2 procenta. Nejvyšší je ve Švédsku (9,8 procenta) a Velké Británii (9,7 procenta). V Česku tento ukazatel činí 5,9 procenta.

Hodnota mobilní reklamy je v Evropě podle průzkumu zatím nízká a její podíl se počítá na procenta, ale tempo růstu je vysoké a v průměru činí bezmála 46 procent.

-čtk-