S&P snížila rating CME, pak jej zvýšila

sobota, 23. června 2012, 10:20 Aktuality MediaGuru

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating společnosti Central European Media Enterprises (CME) na známku SD (selective default) z dosavadní známky CCC. Nový rating odpovídá platební neschopnosti firmy, což je podle S&P důsledek nedávného odkupu dluhopisů CME. Agentura ale následně rating zvýšila na B minus, což odráží podporu ze strany hlavního akcionáře, společnosti Time Warner. 

"Společnost CME dokončila zpětný odkup dluhopisů splatných v roce 2014, ovšem za cenu, která je pod nominální hodnotou. Odkup tedy považujeme za vynucený finanční tísní a dokončenou transakci za srovnatelnou s platební neschopností," stojí ve zprávě. Rating zmíněných dluhopisů agentura snížila na stupeň D, což je platební neschopnost. Ratingové známky dalších emisí dluhopisů CME zůstávají beze změn. 

"Po snížení ratingu a po přihlédnutí ke kapitálové struktuře a likvidní pozici po odkupu, úvěrový rating CME zvyšujeme na známku B minus ze známky SD. Rating dluhopisů splatných v roce 2014 zvyšujeme na CCC plus ze známky D," stojí dále ve zprávě ratingové agentury. 

Rating je stabilní, což znamená, že agentura v nejbližší době nepočítá s žádnou další změnou. Stabilní rating odráží finanční podporu, s kterou může CME počítat díky svému hlavnímu akcionáři. 

CME v květnu uvedla, že za první čtvrtletí zaznamenala další zhoršení hospodaření a zároveň oznámila, že ji finančně podpoří hlavní akcionáři. K nim vedle Time Warner patří i spoluzakladatel CME Ronald Lauder. Akcionáři v CME zvýšili podíl a peníze, které tím CME získala, mohla použít právě na odkup dluhopisů. 

Součástí skupiny CME je i společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. 

Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze. Kurz v USA po zprávě o snížení ratingu odepisoval až tři procenta na 4,85 USD, což byla nejnižší cena za posledních deset let. Trh jako celek přitom zpevňoval. V Praze akcie firmy odepsaly 1,8 procenta na 102,99 Kč, což je jejich historické minimum. Na pražské burze jsou akcie CME od června 2005, kdy stály více než 1200 Kč.

-čtk-