Start celoplošné TV Pohoda provázely problémy

úterý, 26. června 2012, 07:14 Aktuality, TV MediaGuru

Čtvrtý televizní multiplex dnes večer zvýšil pokrytí své vysílací sítě a rozšířil nabídku celoplošných programů v Česku o TV Pohoda.

Čtvrtý televizní multiplex dnes večer zvýšil pokrytí své vysílací sítě a rozšířil nabídku celoplošných programů v Česku o TV Pohoda. Spouštění tři hodiny provázely problémy se synchronizací vysílačů v Praze. Ve 20:00 začala nová stanice vysílat.

V současné době čtvrtý multiplex šíří kromě nové stanice ještě programy ČT4 HD, NOVA HD a ČT1 HD, jenž se má v následujícím období přeměnit na ČT2 HD. Tento kanál bude v době olympijských her v Londýně vysílat druhý HD olympijský program.

V průběhu července se má pokrytí signálem ve čtvrtém multiplexu rozšířit na území se 73,7 procenta obyvatel, na začátku roku signál pokrýval 27,6 procenta populace. V Praze a okolí nyní signál pokrývá 87 procent obyvatel.

Čtvrtý multiplex obsahoval do neděle tři televizní programy, a to ČT HD, Nova HD a hudební Óčko ve standardním rozlišení obrazu. Óčko ale ode dneška vysílá prostřednictvím konkurenční třetí digitální sítě. Podle serveru Digizone vyjednává multiplex 4 už prý s jiným hudebním kanálem, který by Očko nahradil.

"V regionech Brna a Ostravy bude v prvních pár dnech signál šířen jen z původních vysílačů MUX 4 Telefóniky a v nejbližší době budou nahrazeny vysílači definitivními a doplněny dalšími, plánovanými," uvedl Radim Pařízek, který je prostřednictvím Rádia Čas většinovým vlastníkem společnosti Digital Broadcasting. Zhruba čtvrtinový podíl ve firmě drží bývalý generální ředitel TV Nova Vladimír Železný.

TV Pohoda je zaměřena na mladé rodiny s dětmi. Vysílat by od začátku měla nejméně 16 hodin denně. Program bude postupně doplňován, plnohodnotný by měl být o Vánocích. Součástí programu má být vlastní regionální zpravodajství.

Nyní v ČR existují čtyři tzv. multiplexy. První dva, ve kterých vysílají Česká televize, TV Nova, Prima a TV Barrandov, pokrývají 99,6 procenta republiky. Třetí multiplex, který provozuje společnost Czech Digital Group, technicky zajišťují České Radiokomunikace a vysílají v něm TV Metropol, Prima Love a křesťanské Radio Proglas, má pokrytí 95,5 procenta.

-čtk-