Experimentální DVB-T2 se rozbíhá, ČRa mají kmitočty

středa, 11. července 2012, 10:29 Aktuality MediaGuru

Společnost České Radiokomunikace (ČRa) uspěla se svojí žádostí o přidělení kmitočtů na experimentální vysílání ve standardu DVB-T2. O udělení kmitočtů pro experimentální vysílání na dobu 12 měsíců rozhodl Český telekomunikační úřad 10. července 2012. Experimentální vysílání bude po dobu jednoho roku probíhat z vysílače Žižkov v Praze a do 31. prosince 2012 také z vysílače Krkavec v Plzni.  Experimentální vysílání v HD rozlišení budou moci diváci přijímat od 17. července 2012 od 0.00 hodin.

„Na zařazení do zkušebního multiplexu DVB-T2 jsme domluveni s Českou televizí, televizemi Prima a Barrandov pro HD vysílání a s televizí Óčko ve standardní kvalitě. V HD rozlišení budeme vysílat také olympijské hry na ČT2 a ČT4, a to nejen v DVB-T2 formátu, ale i ve třetím multiplexu společnosti Czech Digital Group, který pro ni technicky zajišťujeme,“ říká Kamil Levinský, generální ředitel Českých Radiokomunikací.

Plný přechod ze současného DVB-T na DVB-T2 bude pro diváky probíhat postupně. Souběžné vysílání v obou standardech bude trvat až do okamžiku, kdy většina diváků bude vybavena přijímači DVB-T2 cestou přirozeného cyklu obnovy přijímačů. Poslední průzkumy ukazují, že tento cyklus trvá ve vyspělých zemích 5 až 7 roků.

-mav-