Firmy v Česku hledají více marketérů a méně píáristů

středa, 25. července 2012, 08:00 Výzkum MediaGuru

Největší poptávka je po accountech, nejvíce uchazečů má naopak zájem o práci v PR na straně klienta a v event managementu. Vyplývá to ze statistik personalistů.

Oproti loňskému roku přibylo nabídek zaměstnání v oblasti obchodu, marketingu, PR a reklamy. Vyplývá to ze statistik personální agentury Robert Half International.

Firmy hledají uchazeče zejména na pozice account manažer a account executive; oproti loňsku přibylo míst také v trade marketingu. Naopak nejvíce uchazečů lákají nabídky do PR oddělení firem a zájem je také o event management.

Oživení pracovní trhu naznačuje i meziroční srovnání počtu pracovních nabídek uveřejněných na pracovním portálu tuzemské internetové jedničky, společnosti Seznam. Inzerátů v sekci Marketing přibylo téměř o 17 %.

Meziroční vývoj pracovního trhu v marketingu, PR a reklamě - data ze serveru Spráce.cz

Naopak méně příležitostí oproti loňsku našli uchazeči o zaměstnání v PR a reklamě. V této kategorii však výrazně klesla i konkurence, tedy celkový počet odpovědí na uveřejněné nabídky. Meziročně jde přibližně o dvě třetiny. Manažer webu Spráce, Jan Votruba, ale upozorňuje, že tuto statistiku zkreslují firmy, které kandidáty odvádějí k interním formulářům na vlastních webových stránkách. Jde tedy spíše o indikativní přehled.

Podle Tomáše Bergla, manažera personální agentury Robert Half, pokračuje trend, kdy zaměstnavatelé častěji nabízejí smlouvy na dobu určitou. „Oproti předchozím rokům však začínají být v nárocích na uchazeče flexibilnější, a to především v případech, kdy se výběrová řízení protahují,“ dodává.

Do budoucna lze očekávat pokračování nastalého trendu, ve kterém zaměstnavatelé spíše než nová místa obsazují pozice uvolněné bývalými zaměstnanci. Následující přehled uvádí aktuální výši odměn pro jednotlivé marketingové pozice.

FMCG - Přehled platů v marketingu a reklamě - údaje společnost Robert Half InternationalSlužby - Přehled platů v marketingu a reklamě - údaje společnost Robert Half InternationalTechnické obory - Přehled platů v marketingu a reklamě - údaje společnost Robert Half InternationalReklamní agentury - Přehled platů v marketingu a reklamě - údaje společnost Robert Half International

Zobrazené údaje pocházejí z přehledu Salary & Benefits Guide 2011-2012 společnosti Robert Half International a jsou platné pro Prahu a okolí.