Babišova mediální firma AGF zvýší kapitál o 50 mil. Kč

úterý, 21. srpna 2012, 10:10 Aktuality MediaGuru

Akciová společnost AGF Media miliardáře Andreje Babiše, která vydává nový zpravodajský týdeník 5+2 dny, plánuje zvýšit základní kapitál z nynějších dvou milionů korun na 52 milionů korun. Akcie budou nabídnuty k úpisu Babišově firmě Agrofert Holding, která je stoprocentním vlastníkem AGF Media. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici.

Základní jmění společnosti AGF Media má být navýšen peněžitým vkladem. Rozhodnutí zvýšit kapitál vedení firmy AGF Media zdůvodnilo snahou posílit kapitálovou stabilitu a finanční situaci společnosti.

První číslo regionálního týdeníku 5+2 dny vyšlo na začátku března v deseti západočeských okresech. Do konce července jeho distribuce pokryla celou Českou republiku při nákladu milion výtisků. Společnost AGF Media nyní zaměstnává přibližně 200 lidí, z toho 160 novinářů.

Milionovým nákladem se AGF Media řadí mezi největší tuzemské vydavatele. Hlavní konkurencí týdeníku 5+2 dny, který se soustředí na zpravodajství z krajů a okresů, jsou regionální Deník a týdeníky vydavatelství Vltava-Labe-Press. Zdarma rozdávané týdeníky Sedmička se během letošního jara z regionů stáhly.

Týdeník 5+2 dny, který měl na konci července 77 mutací, je zdarma. Největší část nákladu je distribuována obyvatelům do schránek. Týdeníky jsou dále dostupné ve stojanech na veřejných místech, část rozdávají kameloti. O zpoplatnění titulu vydavatelství uvažuje jen v případě, že lidé budou chtít 5+2 dny dostávat přímo do svých schránek i v budoucnu. List by pak stál sedm korun.

Český miliardář Babiš, který má slovenský původ, je s odhadovaným jměním kolem 20 miliard korun považován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku. Babiš loni založil protikorupční hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014. To, že mu regionální týdeníky v předvolební kampani mají pomáhat, Babiš odmítá.

-čtk-