ČTÚ zveřejnil parametry pro příjem DVB-T2

úterý, 14. srpna 2012, 16:46 Aktuality MediaGuru

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil soubor technických parametrů digitálních přijímačů a dalších přijímacích zařízení pro příjem digitálního televizního signálu ve standardu DVB-T2. Ten by měl za několik let nahradit současný standard DVB-T. 

Takzvaný D-Book obsahuje specifikace pro výrobce set top boxů nebo digitálních televizních přijímačů. Ty se po jeho vydání budou moci do Česka začít dovážet. "Respektování stanovených parametrů v D-Booku dává televiznímu divákovi jistotu, že jím zakoupený přijímač bude bezchybně přijímat digitální vysílání v České republice," uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

D-Book současně podle Dvořáka představuje jeden z nezbytných kroků na cestě budoucího rozvoje zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Přidělení kmitočtů pro první sítě DVB-T2 ČTÚ odhaduje nejdříve na roky 2014 nebo 2015. DVB-T2 umožňuje televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HD) a s menší potřebou kmitočtů. Technologii v současnosti testují v experimentálním vysílání České Radiokomunikace.

Na tvorbě dokumentu, který má doporučující charakter, se vedle pracovníků ČTÚ podíleli zástupci provozovatelů televizního vysílání, výrobců a prodejců televizních přijímačů a zástupci Českého metrologického institutu. D-Book je umístěný na stránkách www.ctu.cz .

-čtk-