RRTV bude muset zkoumat zánik licence Primy

čtvrtek, 02. srpna 2012, 07:37 Aktuality MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) souhlasila s podáním kasační stížnosti proti rozsudku Městského soudu v Praze z konce června, kterým bylo nepravomocně rozhodnuto, že zánik původní licence televizního kanálu Prima je nezákonný. Zánik původní licence u soudu napadla Regionální televizní agentura (RTA), která se do konce loňského roku do vysílání Primy připojovala a kvůli zrušení původní licence o vysílací čas přišla. Vyplývá to ze zápisu z úterního jednání RRTV.

Rada zároveň vyhověla soudu a zahájila s provozovatelem FTV Prima správní řízení o zániku licence za účasti všech dotčených subjektů, kterými jsou oblastní studia RTA.

Společnost FTV Prima nahradila od Nového roku licenci pro Primu novou stanicí Prima family. Vyhnula se tak povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné právě s Regionální televizní agenturou. Agentura RTA ukončení vysílání Primy napadla u Městského soudu v Praze, který zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí byl přístup do vysílání nového programu umožněn. To ale soud zamítl. Koncem června ale rozhodl, že zánik původní licence televizního kanálu Prima je nezákonný.

Podle soudu bude muset Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o zániku licence znovu rozhodnout za účasti všech dotčených subjektů.

Osvědčení o zániku platnosti licence původní Primy vydala RRTV společnosti FTV Prima v polovině ledna. Postup Primy i státních úřadů RTA rozporovala už dříve, vadilo jí zejména, že nebyla přizvána k projednání o zániku původní licence Prima.

-čtk-