Sanoma chce na českém trhu zůstat

pondělí, 20. srpna 2012, 11:28 Tisk Martina Vojtěchovská

Sanoma Media Praha chce být během následujících let aktivnějším hráčem na českém trhu, říká generální ředitelka Agnieszka Dolezych.

Do vedení Sanoma Media Praha jste nastoupila na konci června. Už jste měla nějaký čas seznámit se s tím, jak  situace v Sanomě vypadá. Jak tedy hodnotíte její postavení na českém trhu?

Sanoma Media patří stále k významným hráčům na českém trhu, i když její pozice byla v posledních letech oslabena. Částečně se tak stalo kvůli častým změnám ve vedení společnosti, což nepřispělo k budování jejího silného postavení. Když se ve společnosti vystřídá tolik generálních ředitelů, čelíte mnoha změnám a tyto změny byly pravděpodobně jedním z důvodů, proč Sanoma momentálně není tak velkým hráčem, jakým by podle mého názoru mohla být.

Na druhé straně v předcházejících letech došlo k některým rozhodnutím, týkajícím se portfolia vydavatelství, která podle mého názoru vedla až k přílišnému zúžení spektra značek. Myslím si, že široké portfolio titulů se mělo udržet.  Nezbavovala bych se tehdy zvláště tradičních českých titulů, protože mám pocit, že čeští spotřebitelé je mají v oblibě.

Sanoma se teď bude ale muset soustředit na to, co udělat se stávajícím portfoliem. Jak s ním chcete dál pracovat, abyste mohli na trhu růst?

Naše portfolio jsme už rozdělili do tří skupin, které jsme dosud nepoužívali a rozhodli jsme se změnit interní strukturu zejména v obchodním oddělení. Vytvořili jsme skupinu luxusních titulů (National Geographic, Marie Claire, Story), dále skupinu masových titulů (Vlasta, Květy, Překvapení, Praktická žena) a skupinu hobby titulů (Dům a zahrada, Fajn život, Kuchyně.cz).

Znamená to, že takto rozdělené tituly budete inzerentům prodávat propojeně?

Obchodní propojení je jistě jedním cílem této změny, ale hlavní myšlenka nového uspořádání spočívá v tom, že předcházející struktura byla rozdělena mezi agenturní a přímý prodej. Praxe byla taková, že o většině rozhodnutí se v rámci regionu střední a východní Evropy rozhodovalo na straně agentur. Teď v souvislosti s krizí na reklamním trhu a celkových změnách v mediálním prostředí je stále víc klientů, kteří si chtějí média nakupovat sami a rozhodují se samostatně. Tento přístup tak poněkud mění krajinu mezi agenturami a přímým prodejem a podle mého názoru více odpovídá dnešní situaci, kdy klienti jsou schopni být partnerem jak médiím, tak agenturám.

Počítáte v této nové struktuře i s novými tituly, když startu nových projektů situace na trhu úplně nepřeje.

Nové tituly plánujeme. Naší první strategickou oblastí zájmu jsou tradiční, původní české tituly. Druhou oblastí, která už je menší, jsou mezinárodní tituly ve vyšším segmentu. Tím bychom se měli vymezit i vůči konkurenčním vydavatelům jako jsou Bauer a Burda. Uvažujeme-li o rozšíření portfolia, v případě první skupiny nepřidají tolik do úvahy nové tituly, ale spíš speciály a produkty, které podpoří stávající značky.

První viditelnou změnou v portfoliu bylo ale zastavení magazínu KRAUS. Proč k tomu došlo?

Dva důvody. Prvním z nich byla skutečnost, že koncept časopisu šel za naše současné strategické zájmové oblasti – nebyl ani tradiční českou značkou, a nepatřil do skupiny mezinárodních licenčních titulů. A tím druhým, že nenaplnil, kvůli trendům na trhu, jenž klesá, náš finanční plán.

V případě nových titulů budete uvažovat zejména o licenčních magazínech?

Je to hlavní skupina určená pro rozvoj. Podle mého názoru je na českém trhu stále místo pro nové tituly. Vím, že z pohledu počtu titulů je český trh velmi nasycen – v Česku vychází stejně tolik magazínů jako v Polsku, které má přitom čtyřnásobně více obyvatel. Na druhou stranu mi to ale ukazuje, že čeští čtenáři na tuto nabídku reagují, časopisy rádi čtou a chtějí si je kupovat. Nové projekty budou patřit do této druhé skupiny. Půjde o tituly už existující, licencované. Zároveň budeme vybírat takové značky, které už mají pro šíření obsahu vybudovaných více platforem, tedy zejména online aktivity.

Právě online portfoliu Sanoma věnovala v letošním roce velké úsilí. Jak se to odráží na celkových příjmech společnosti a s jakými zdroji příjmů počítáte do budoucna?

Už v současnosti máme poměrně vyrovnané příjmy ve srovnání s průměry ostatních vydavatelství lifestylových časopisů, které mají hlavní zdroj zejména z prodeje reklamy. Online divize procházela letos značnými změnami a některé z produktů byly uváděny v průběhu roku. Zřejmě žádný z příjmů nebude pro nás do budoucna dominantním zdrojem, ale půjde spíš o vyrovnané kanály. V případě online počítáme s mnohem vyšším nárůstem než konkurence.

Váš primární úkol do konce letošního roku spočívá ve změnách interní struktury?

Změny v interní struktuře jsou velmi náročné. A musíme je uprostřed finanční krize v Evropě zvládnout. V případě portfolia budeme pracovat na značkách, které potřebují lépe definovat jejich výlučnost na trhu. Jedním z důležitých titulů, na který se v tomto ohledu zaměříme, bude Story.

Segment společenských titulů je poměrně silně zahuštěn včetně nabídky ultra levných časopisů. V minulých dnech zde začal vycházet nový titul Sedmička. Jak se Sanoma do budoucna staví k velmi levným titulům, protože v minulosti je v portfoliu také měla.

Strategicky do budoucna nevěřím na velmi levné tituly. Myslím, že je postupně vytlačí internet. Tituly uprostřed segmentu, jako jsou třeba praktické tituly – příkladem mohou být magazíny s recepty, budou v ohrožení následně, protože vyhledávání receptů na internetu je velmi populární. Mým cílem je, aby Sanoma Media Praha uvažovala o titulech ve středně vyšší kategorii a v kategorii luxusních titulů. Ty podle mého názoru nabízejí ve srovnání s internetem přidanou hodnotu. Na domácí tiskárně nikdy nedosáhnete takové kvality tisku jako v luxusním časopise. Levné bulvární nebo společenské tituly bych proto našemu vedení nedoporučila. Považuju tuto strategii za krátkozrakou.

Plánujete změny v managementu Sanomy?

Připravujeme novou strukturu, ve které se projeví trochu jiné uvažování k marketingu. Budeme mít publishera pro celé  spektrum značek a key account manažera  plus marketing brand manažera pro jednotlivé skupiny titulů.

Horkým tématem kolem Sanomy byly v uplynulých měsících také spekulace o možné změně ve vlastnické struktuře. Chce Sanoma prodat své aktivity v Česku?

Mezinárodní strategie Sanomy byla otevřená různým možnostem působnosti včetně partnerství nebo fúzí. Takových partnerství máme ostatně dost v celé Evropě. Vím, že se o změnách ve vlastnictví pražské Sanomy spekulovalo. Jak jsem ale již zmínila, na českém trhu chceme jako Sanoma zůstat a být tu aktivní během dalších let.

Agnieszka Dolezych, generální ředitelka Sanoma Media Praha

Agnieszka Dolezych převzala vedení Sanoma Media Praha na začátku července 2012. Narodila se v Polsku, má přes patnáct let zkušeností z vedoucích pozic na mediálním trhu. Působila například jako publisherka divize luxusních titulů polské odnože společnosti Gruner+Jahr či jako marketingová a PR ředitelka vydavatelství Murator. Jako rozhodčí soudce rovněž působí u polské Tiskové komory sdružující vydavatele tisku.