Bertelsmann údajně zrušil plán vstupu na burzu

sobota, 01. září 2012, 01:49 Aktuality MediaGuru

Německá mediální společnost Bertelsmann zrušila plány na emisi nových akcií a vstup na akciový trh. Rozhodla o tom rodina Mohnů, která největší mediální skupinu v Evropě kontroluje, napsal dnes německý list Handelsblatt. Podle něho to nejmenovaný zdroj blízký rodině zdůvodnil tím, že společnost postrádá strategii dalšího růstu, s níž by přitáhla investory.

Bertelsmann v březnu sdělil, že hodlá uvést své akcie na burzu. V přípravě na tento krok společnost změnila svou právní formu z akciové na komanditní společnost, což by jí umožnilo vstoupit na trh a zároveň zůstat firmou kontrolovanou rodinným holdingem.
Generální ředitel Bertelsmannu Thomas Rabe v březnu uvedl, že výnosy z prodeje nových akcií firmě umožní investovat do akvizic s dlouhodobým růstovým potenciálem a globálním záběrem. Bertelsmann, který vznikl před 177 lety, ze 77,4 procenta vlastní Bertelsmannova nadace založená rodinou Mohnů, a sama rodina vlastní zbylých 22,6 procenta akcií.

Bertelsmann provozuje síť televizních stanic RTL nebo nakladatelství Random House a Gruner + Jahr. V České republice působí prostřednictvím dceřiné společnosti Euromedia Group, která vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar či Universum.

-čtk-