Ringier může koupit polský portál Onet

středa, 19. září 2012, 07:20 Aktuality MediaGuru

Společný podnik švýcarské mediální společnosti Ringier a německé vydavatelské skupiny Axel Springer získal od polského antimonopolního úřadu souhlas se svým plánem koupit majoritní podíl v největším polském internetovém portálu Onet.pl. Ringier Axel Springer získá 75 procent akcií Onet.pl od polské televizní společnosti TVN za 956 milionů zlotých (5,8 miliardy Kč).

Ringier Axel Springer si převzetím Onet.pl posílí pozici na trhu internetových médií ve východní Evropě. Skupina v Polsku publikuje nejčtenější bulvární list Fakt a místní verzi amerického časopisu Newsweek, na internetovém trhu se jí ale zatím uplatnit nedařilo.

Transakce v oznámené ceně ocenila celý Onet na 1,275 miliardy zlotých. Kupní cena se podle agentury Reuters do definitivního završení koupě může dostat až na miliardu zlotých. TVN si však přesto z transakce započte ztrátu 350 milionů zlotých.

TVN uvedla, že dokončení transakce čeká ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Silně zadlužená společnost má v plánu získané peníze využít k odkupu svých vlastních akcií, čímž si chce posílit svou rozvahu.

Axel Springer, který v Německu vydává nejprodávanější deník Bild, působí ve více než 30 zemích světa a provozuje přes 140 internetových portálů. Předloni se vydavatelství dohodlo s Ringierem, že své aktivity ve východní Evropě sloučí do společného podniku, což se dotklo i České republiky. Sloučený mediální koncern Ringier Axel Springer CZ v tuzemsku vydává mimo jiné deníky Blesk, Aha a Sport, dále časopisy Reflex, Svět motorů, Auto Tip či Geo, a provozuje také internetové portály Blesk.cz, iSport.cz a Reflex.cz.

-čtk-