E&Y: Nová média zvýší tržby až o desetinu

úterý, 09. října 2012, 07:13 Aktuality MediaGuru

Sledovat vysílání televizí, rádií, novin i časopisů ve smartphonech a tabletech je trend, který se v budoucnu odrazí výrazněji také na tržbách zábavního a mediálního průmyslu. Digitální obsah by totiž v příštích třech letech mohl v tomto odvětví až o desetinu zvýšit tržby i marže. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst&Young mezi vrcholovými manažery světových firem, které působí v médiích a zábavním průmyslu, a celkově dosahují ročních tržeb přes 300 miliard dolarů.

Rostoucí poptávku po digitálních médiích podle dotazovaných zaručí především větší dostupnost mobilních zařízení. Největší problém naopak šéfové mediálních koncernů vidí v tom, že lidé stále nebudou ochotni za digitální obsah platit odpovídající cenu.

Zkušenosti s placením článků na internetu má například sousední Slovensko, ve kterém některá média v létě začala využívat systém Piano zaměřený na zpoplatnění internetového obsahu.

V České republice lidé za digitální obsah platí například prostřednictvím mobilních aplikací pro noviny a časopisy, kterých se v srpnu prodalo více než 5000 kusů. Podle vydavatelů se zisky v této oblasti pohybují v řádech miliónů korun ročně.

-čtk-