Největší zadavatelé krátí rozpočty na úrovni celého trhu

pátek, 26. října 2012, 10:50 Marketing MediaGuru

Monitorované investice do nákupu reklamy v médiích snížila největší patnáctka tuzemských zadavatelů v souladu s celkovým poklesem trhu.

Tuzemští největší zadavatelé snížili v souhrnu za prvních devět letošních měsíců své investice do nákupu reklamního prostoru v médiích na podobné úrovni, na jaké letos klesl celý mediální trh. Za první tři čtvrtletí je u patnáctky největších zadavatelů patrné meziroční snížení o cca 4 %, naznačuje monitoring inzerce. Investice největších zadavatelů tak nejsou snižovány výrazněji, než je průměr trhu.

V první patnáctce největších zadavatelů je ale pouze několik výrobců, kteří své investice oproti stejnému období vloni nesnížili. Týká se to především Sazky, která znovu letos nastartovala svoji reklamní komunikaci, monitoring také přisuzuje vyšší nárůst firmám Nestlé Česko a Ferrero.

Top 15 zadavatelů reklamy do médií, 1.1.-30.9. 2012

Zdroj: Admosphere

Jak už jsme informovali, za první tři letošní čtvrtletí celkově vložili zadavatelé do tuzemských médií podle hrubých monitorovaných investic 39 mld. Kč, což je o 3,5 % (1,436 mld. Kč) méně než za stejné období vloni. Z pohledu jednotlivých mediatypů si vede nejlépe internet s monitorovaným 26% růstem (týká se jen display reklamy) a na loňské úovni se drží televizní reklama. Reklamní investice do rádií a tisku poklesly nejvýrazněji ze všech sledovaných mediatypů, 7% snížení připisuje monitoring outdoorové reklamě.

-mav-