Propojení inovací a módy v marketingu

pátek, 26. října 2012, 15:00 Marketing, Reklama MediaGuru

Tweetující boty Adidas, digitální tričko Ballantine’s či brýle od Google pro sledování módní přehlídky. To je výčet některých inovací využitých v módním světě.

Móda i inovace mají mnoho společného. Jak móda, tak inovace hýbou naším trhem. Parafrází známého citátu klasika Oscara Wilde s trochou nadsázky můžeme říct, že móda a inovace jsou hlavními zbraněmi v boji s rostoucí trvanlivostí materiálů či se stagnující spotřebou.

Není tedy překvapivé, že v současném módním průmyslu se jednotlivé značky snaží na sebe upozornit inovacemi, a to nejen co se střihů, barevnosti a materiálů týče, ale i v marketingové komunikaci a způsobu prodeje.

Jedním z inovativních počinů letošního roku, které zamávaly módním světem, je bezesporu sledování módní přehlídky očima, či spíše brýlemi návrhářky Diany von Fürstenburg, která si je na zářijovou akci Fashion Week v New Yorku vypůjčila od společnosti Google.

 

V září na Fashion Weeku představil své novinky také Microsoft, který ve spolupráci s obchodním domem Bloomingdale’s ukázal virtuální zkušební „kabinku“ Swivel s využitím herního senzoru Kinect či prototyp šatů, které zobrazovaly zaslané tweety.

 

Stejně tak nechala tweetovat své boty firma Adidas, která tím chtěla vzdát hold první sociálním olympijským hrám v historii. Tweetovat mohli zájemci na @adidasbarricade.

Whisky Ballantine’s se zase snažila vytvořit novodobý prostředek k sebevyjádření v podobě prvního digitálního trička s využitím ultratenké LED obrazovky, která může být ovládaná chytrým telefonem či přes sociální sítě Twitter nebo Instagram. K sebevyjádření slouží tričku budoucnosti i pohybový senzor, sluchátka, mikrofon a mikrokameru.

Známá značka dámského spodního prádla Wonderbra připravila pro své příznivce speciální aplikaci, která svou novou tvář slovenskou modelku kampaně Adrianu Čerňanovou doslova svléká.

Inovace v módě se však zdaleka nemusí omezovat jen na technologická řešení. Inovativní přístup pozorujeme i v samotném způsobu prodeje módy. Například autorská značka SistersConspiracy ukázala pět dní před přehlídkou své nové kolekce ochutnávku pro své fanoušky na Facebooku.

Touhu po originalitě a posledních módních kouscích se snaží uspokojit internetový nákupní klub Fashion Days, který před třemi lety v Rumunsku rozjeli Švýcaři Markus Okumus a Jan Vichr. Nyní klub obsluhuje více než 3 miliony módních nadšenců rovněž v České republice, Maďarsku, Bulharsku, Polsku, na Slovensku a Slovinsku. Klub Fashion Days nabízí originální výrobky přímo od výrobce, které prodává se slevou v tzv. čtyřdenních kampaních, které začínají v 7 hod ráno, o poledni nebo v 18 hod. Kromě prodeje unikátních výrobků se však módní klub snaží své členy i edukovat, například k tomu, aby poznali originál od padělku.

Jak je vidět, i móda se snaží držet krok s dobou a jejími inovacemi.

-kch-