Do portfolia NAA přibyde nové 4D kino

pondělí, 10. prosince 2012, 12:55 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Síť multikin Cinema City otevře příští rok v OC Nový Smíchov v Praze nové 4D kino, které kromě trojrozměrné projekce filmů nabídne také pohyblivé sedačky, vůni či vodní páru.

Síť multikin Cinema City otevře příští rok v OC Nový Smíchov v Praze nové 4D kino, které kromě trojrozměrné projekce filmů nabídne také pohyblivé sedačky, vůni či vodní páru. ČTK to řekl Martin Kopecký ze společnosti New Age Advertising (NAA), která pro Cinema City zajišťuje reklamní kampaně. Zatímco současná česká kina označovaná jako 4D promítají jen speciální tematické snímky, projekt Cinema City se zaměří i na vysílání celovečerních filmů.

Nové 4D kino by se mělo otevřít v první čtvrtině příštího roku. Pro promítání ve 4D se na Smíchově otevře jeden sál. Zatím není jisté, jaké filmy nové kino nabídne. Do technologie 4D, která začala fungovat asi před dvěma lety, byly například přepracovány filmy o Harry Potterovi či animované snímky Doba ledová nebo Madagaskar. Čtvrtý promítací rozměr ale nebude doprovázet celý film. "Jsou tam určité sekvence, kdy to má smysl. Dohromady to může být kolem dvaceti až čtyřiceti minut," uvedl Kopecký.

Technologické zázemí dodala společnosti Cinema City jihokorejská firma CJ 4DPlex, která po spuštění promítání 4D v Asii a Jižní Americe poprvé vstoupila na evropský trh. Společnost Cinema City 4D kino zatím před asi dvěma měsíci otevřela v Izraeli. Praha bude příští rok spolu s Varšavou a Budapeští jedním z prvních evropských měst, kde nová technologie bude.

Zatím není známo, jak se 4D zážitek promítne do ceny lístků. Jisté je jen to, že cena bude vyšší než v případě vstupenek do 3D kina. Jejich cena se u promítání celovečerních filmů pohybuje kolem 220 korun.

Nový promítací rozměr rozšiřuje i možnosti na poli kinoreklamy, kdy se spoty upraví do 4D efektů. "Například v případě reklamy na kávu v sále může vonět káva," uvedl Kopecký a dodal, že se smysly lze pracovat třeba i při spotech na parfémy.

Promítání ve 4D v Česku zatím nabízí zábavní centrum DinoPark v pražské Libni, které v letošním roce promítá film Triceratops o dobrodružství dinosauřího mláděte. Cena vstupenky je v tomto případě součástí vstupného do celého parku. Pohyblivá sedadla či foukání vzduchu jsou pak součástí promítání XD Theathru v libereckém Centru Babylon, kde cena jedné projekce tematického programu stojí 60 korun.

-čtk-