Formálně začíná oficiální prezidentská kampaň

středa, 26. prosince 2012, 10:17 Aktuality MediaGuru

Spíše jen formálně dnes podle zákona začíná oficiální kampaň před volbou prezidenta republiky, kterého by si lidé měli vybírat zhruba za dva týdny. Kandidáti by měli mít ode dneška prostor pro oslovení občanů ve veřejnoprávních médiích, kvůli vánočním svátkům se v nich ale objeví později. Česká televize začne spoty vysílat od 29. prosince, Český rozhlas od 2. ledna.

Ve veřejnoprávní televizi se budou kandidáti se svými půlminutovými nebo minutovými příspěvky objevovat po 12 dní, nejprve na ČT24 a od 2. do 9. ledna na ČT1. Na rozhlasových vlnách budou minutové spoty ke slyšení na čtyřech okruzích, a to na Radiožurnálu, na Dvojce, na Vltavě a na síti regionálních stanic. Rozhlas je bude od 2. do 5. ledna vysílat vždy 12 minut denně a od 6. do 8. ledna pak 11 minut denně.

"Je to tak, abychom naplnili dikci zákona, a to je pět hodin vysílání před prvním kolem volby," uvedl již dříve mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek. Pětihodinový prostor bude mít devítka prezidentských adeptů, kteří byli k volbě zaregistrováni, také v České televizi.

Obě veřejnoprávní média budou kromě spotů vysílat také debaty kandidátů. ČT chystá na začátku ledna tři debaty pokaždé se třemi kandidáty, z nichž každý by měl dostat přibližně stejný prostor, a na závěr jednu velkou "superdebatu".

Starostové by ode dneška mohli také vyhradit kandidátům plochy pro vylepení volebních plakátů. Obce ale většinou žádné své reklamní plochy nevlastní a kandidáti už mají bez toho zamluvené či zaplacené jiné formy propagace na billboardech.

-čtk-