Zemřel bývalý šéf Českého rozhlasu Václav Kasík

středa, 19. prosince 2012, 11:29 Aktuality MediaGuru

Ve věku 65 let v noci na dnešek zemřel bývalý generální ředitel Českého rozhlasu a České filharmonie Václav Kasík. ČTK to potvrdil předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica.

„Václav Kasík včera večer dostal mrtvici, ráno jsem dostal zprávu od rodiny, že zemřel,” uvedl Pšenica. Ještě v pondělí se Kasík zúčastnil posledního rozloučení s herečkou Antonií Hegerlíkovou.
Do Československého rozhlasu nastoupil Václav Kasík začátkem 80. let jako externí hudební redaktor. Již tehdy se věnoval manažerské práci, po revoluci začal podnikat. V letech 1993 až 1999 působil jako ředitel první celoplošné komerční rozhlasové stanice Rádio Alfa, připomněl server DigiZone, jenž zprávu o úmrtí zveřejnil.

Poté jako generální ředitel nastoupil do veřejnoprávního rozhlasu, kde v této funkci setrval deset let. Odvolán byl nejen kvůli rozdílným názorům na způsob šíření stanice pro mladé Rádio Wave.
V roce 2010 byl Kasík jmenován někdejším ministrem kultury Václavem Riedlbauchem ředitelem České filharmonie, to však vyvolalo vlnu kritiky mezi filharmoniky. Nový ministr kultury Jiří Besser ještě v srpnu téhož roku rozhodl o vypsání výběrového řízení na toto místo. Kasík oznámil, že se konkurzu nezúčastní a po třech měsících působení ve funkci rezignoval.

-čtk-