Image CZ vedou bývalí lidé z Médey, Mindshare zvažuje žalobu

pondělí, 28. ledna 2013, 10:01 Tisk MediaGuru

Mediální agentura Mindshare zvažuje, zda se proti spornému inzerátu bude bránit soudní cestou.

Mediální agentura Mindshare, přes kterou si advokát Vladimír Zavadil prostřednictvím společnosti Image CZ objednal prostor v deníku Blesk, ve kterém inzeroval sporný inzerát Nevolte Karla Schwarzenberga, zvažuje, zda bude chtít své jméno očistit soudní cestou. Jak už agentura Mindshare o víkendu sdělila, je přesvědčená, že bylo zneužito jejích služeb. Inzerci prý objednala agentura Image CZ, která Mindshare neoznámila, že se jedná o inzerci namířenou proti jednomu z prezidentských kandidátů. Agentura se za inzerát, který ministr zahraničí označil za lživý a za šířící poplašnou zprávu, omluvila jak Schwarzenbergovi, tak všem lidem České republiky.

Generální ředitel agentury Mindshare Jiří Vítek v pondělí MediaGuru.cz řekl, že v tuto chvíli je na zvážení právníků, jaké budou další kroky agentury. „Jediné, co jsme o inzerátu věděli, bylo to, že si jej zadala advokátní kancelář. O obsahu nás neinformovala ani ona, ani vydavatelství Ringier Axel Springer CZ,“ zopakoval. Postup vydavatelství Ringier přitom označil za neobvyklý. „Obvyklé je to, že pokud vydavatel zjistí jakýkoliv problém s obsahem inzerce, kontaktuje buď zadavatele, nebo přímo mediální agenturu. To v tomto případě Ringier Axel Springer nám z neznámých důvodů neudělal,“ dodal.

Agenturu Image CZ, která inzerát do mediální agentury dodala, vedou bývalí zaměstnanci mediální agentury Médea z konce 90. let. Stávajícím předsedou představenstva je dřívější ředitel Médey Roman Heřman a členem představenstva její dřívější šéf výzkumu Jiří Tošer. Tři roky, od roku 1997 do roku 2000, byl členem představenstva i majitel Médey Jaromír Soukup, který v prezidentské volbě pomáhal Janu Fischerovi. Majitel agentury Médea Jaromír Soukup v pondělí večer prohlásil, že jeho společnost, ani on sám nemá již více než 10 let žádné obchodní, ani osobní vazby se společností Image CZ.

Své znechucení nad inzerátem vyjádřil ředitel skupiny Blesk Pavel Šafr. Na Facebook napsal, že útok, který považuje za „tragickou a zlou“ politiku, poškodil ČR v zahraničí a zasel nenávist v národě. Požádal, aby lidé rozlišovali redakční práci a placenou inzerci, do níž redakce nesmí zasahovat. Osobně prý nesouhlasí s žádnou z „pomluv a lží“, které Zemanovi sympatizanti používají a zveřejňují v placených inzerátech. „Škoda papíru na takové svinstvo. Toto je mé soukromé stanovisko,“ napsal.

-mav-