Nejčastěji zmiňovaným zadavatelem loni ČEZ

sobota, 19. ledna 2013, 11:19 Aktuality MediaGuru

Roční analýza společnosti Media Tenor, jež se zabývá obsahovou analýzou médií, ukazuje, že českému podnikovému zpravodajství v roce 2012 dominovala s velkým předstihem energetická společnost ČEZ. Analyzovány byly stránky zpravodajských serverů idnes.cz, aktualne.cz, novinky.cz a e15.cz.

O ČEZu se psalo především v listopadu a prosinci v souvislosti s různými kauzami. Kromě nejčastěji zmiňovaným zadavatelem dosáhla společnost ČEZ prvenství mezi podniky s nejvyšší negativitou. „V posledních dvou měsících roku 2012 dosahovala skupina ČEZ v médiích značnou negativitu. Podepsal se na tom hlavně spor albánské vlády s tamní divizí a vyřazení francouzské společnosti Areva z tendru na dostavbu Temelína,“ vysvětluje analytička agentury Media Tenor Markéta Schwarzová.

Na druhou stranu se ČEZ umístil jako druhý v počtu pozitivních výpovědí. Přispěl k tomu měsíc srpen, ve kterém se psalo o pololetním růstu zisků.

Na druhé příčce se v četnosti zmínek umístily České dráhy, a to zejména v souvislosti s komplikacemi kvůli nepřízni počasí a s nástupem RegioJetu na koleje.

Třetí nejčastěji zmiňovanou společností je Facebook, který zaměstnával média svým vstupem na burzu, jenž nebyl tak úspěšný, jak se předpokládalo.

Nejpozitivněji se psalo o americké společnosti Apple, která v březnu představila nový iPad a v srpnu se stala nejhodnotnější firmou v historii USA. Dobře si vedla i společnost Škoda Auto, která v prvním pololetí prodala rekordní počet vozů.

-kch-