Google dá 60 mil. eur francouzským médiím

sobota, 02. února 2013, 06:40 Aktuality MediaGuru

Americký internetový vyhledávač Google zaplatí 60 milionů eur (asi 1,5 miliardy Kč) do zvláštního fondu, který má pomoci francouzským médiím etablovat se na internetu. Plyne to ze smlouvy, kterou dnes v Paříži podepsal generální ředitel Googlu Eric Schmidt a francouzský prezident François Hollande.

Smlouva ale zároveň podle agentury Reuters předpokládá, že Google nebude mediálním společnostem platit za odkazy na jejich články. Jejím cílem je totiž firmy naučit, jak se prezentovat, aby byly schopny samy na internetu vydělávat a uspět se svou produkcí v on-line prostředí.

Francouzští vydavatelé už delší dobu tlačí na Google, aby jim platil licenční poplatky za takzvané headliny a čela zpráv, která Google zobrazí jako výsledek vyhledávání. Headliny jsou krátké informace zpravidla na jeden řádek, které předcházejí obsáhlejšímu zpravodajství. Jejich cílem je upoutat pozornost potenciálních čtenářů.

Smlouva je výsledkem několikaměsíčních jednání mezi zástupci francouzských médií a Googlem. Dohodu pomáhal dojednat mediátor, jehož vybrala vláda.

Na podobné smlouvě se Google v prosinci dohodl i s belgickými vydavateli, kterým také pomůže zvýšit příjmy z on-line prodeje. Nejasný je však osud sporu s vydavateli v Německu. Ti stále chtějí, aby jim Google za odkazy na jejich články platil.

Schmidt na blogu Googlu k dohodě s francouzskými vydavateli napsal, že vedle platby do zmíněného fondu Google vydavatelům pomůže zvyšovat tržby s pomocí reklamní technologie, kterou Google používá.

Hollande už dříve pohrozil, že navrhne zákon, který by Google přinutil platit médiím za odkazy na jejich zpravodajství, pokud se firma s novináři nedohodne jinak. Během jednání na Google padl daňový audit ohledně jeho praktik účtovat francouzským zadavatelům reklamy prostřednictvím evropské centrály v Irsku.

Satirický týdeník Le Canard enchaîné loni v listopadu uvedl, že vláda v Paříži vyzvala Google, aby doplatil daně ve výši zhruba jedné miliardy eur (asi 25,6 miliardy Kč).

-čtk-