Odhad: Objem RTB v Česku loni 9 milionů korun

středa, 20. února 2013, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Odhad profesního sdružení říká, že objem RTB mohl loni v Česku dosáhnout 9 mil. Kč.

Na zhruba 9 milionů korun odhaduje profesní internetové sdružení SPIR objem online reklamy prodané v rámci obchodování RTB (real-time-bidding) neboli v aukčním prodeji v reálném čase v roce 2012. Vyplývá to z dotazování, které SPIR provedl v rámci svého průzkumu pro každoroční odhady objemu internetové reklamy, zaznělo na úterním večerním klubovém setkání SPIR, které bylo věnované právě obchodování RTB.

RTB je nově se rozšiřující způsob prodeje display reklamy, který v zahraničí zaznamenává rychlý nárůst. Nejprogresivněji se prosazuje ve Spojených státech, kde je jeho podíl odhadován na 30 %. V Česku je zatím jeho objem velmi nízký, do obchodování ho už ale zapojují první provozovatelé. Od loňského září nabídla část ploch pro prodej RTB společnost Centrum Holdings, do prodeje RTB se rozhodla jít také společnost Vltava-Labe-Press, resp. její dceřiná společnost MixMedia, a jak jsme informovali, možnosti zvažuje i internetový reklamní lídr Seznam.cz.

Ředitel komerční divize Centrum Holding Pavel Vopařil očekává, že RTB bude svůj podíl v Česku získávat na úkor jiných forem online reklamy. Domnívá se, že RTB svou podstatou přibližuje display reklamu k PPC a že právě část objemu RTB získá z PPC.

Podle některých odhadů účastníků klubového setkání může v příštích letech RTB růst na úrovni 50 %. Jan Suda z Group M zmínil, že přesun k nákupu publika může představovat až 300% roční nárůst, otázkou ale je, co vše se do tohoto prodeje započítá. Pokud se bude týkat zcela nových prvků v prodeji online reklamy, nárůst tak velký nebude. Médiím pak vzkázal, že pokud se do RTB nezapojí, „pak jim miliony ukradne někdo jiný“.

Kompletní odhady objemu internetové reklamy jsme zveřejnili zde.

-mav-

Foto: Photospin