Rádia potvrdila pozice, meziročně posílil Radiožurnál

čtvrtek, 07. února 2013, 10:32 Rádio MediaGuru

Aktuální data o poslechovosti tuzemských rádií za loňské druhé pololetí nepřináší zásadní změny v postavení stanic na trhu.

Poslechovost rádií byla v loňském druhém pololetí stabilní: denní zásah rádia se sice snížil na 64,2 % z 64,6 % v předcházejícím měření za druhé a třetí loňské čtvrtletí, tento pokles ale není statisticky významný.

Tři nejsilnější komerční celoplošné stanice potvrdily své výsledky z předešlého kvartálu i ze stejného období v předloňském roce. Nejposlouchanější je tak stále Impuls před Frekvencí 1 a Evropou 2.

Veřejnoprávní ČRo1-Radiožurnál si společně s ČRo Česko polepšil v meziročním srovnání nejvíce, v mezikvartálním srovnání je ale patrné, že růst poslechovosti ČRo1 se zastavil. Opět ale nejde o statisticky významné změny.

Mezi regionálními rádii zůstává nejposlouchanější Blaník. Druhé Rádio Čas svoji poslechovost mírně snížilo. Country Radio si významněji polepšilo meziročně, ve srovnání s druhým a třetím čtvrtletím 2012 se ale jeho poslechovost snížila.

Mezi rozhlasovými sítěmi zůstává jedničkou MMS s podílem (38,7 %) před RRM (38,2 %). Podíl společnosti Media Master, zastupující veřejnoprávní rádia, dosáhl v loňském druhém pololetí 21,2 %.

Poslechovost rádií v tis. osob, 3+4. čtvrtletí 2012, poslechovost včera

Zdroj:  Radio projekt, STEM/MARK, Median

Vývoj poslechovosti rádií 3+4Q/2009-2012, poslechovost včera

Vývoj poslechovosti celoplošných stanic 2008-2012

Zdroj:  Radio projekt, STEM/MARK, Median

Oproti stejnému období předcházejícího roku si v loňském druhém pololetí více polepšily celoplošné stanice než regionální, platí to především o veřejnoprávních celoplošných stanicích. Naopak regionální veřejnoprávní stanice meziročně poklesly narozdíl od regionálních soukromých.

Vývoj poslechovosti rádií, 3+4Q/2012, 3+4Q/2011, v tis. osob

Zdroj: Radio projekt, STEM/MARK, Median, poslechovost včera

Odhad podílu rozhlasových mediazastupitelství

Zdroj: Radio projekt, STEM/MARK, Median, 3+4Q/2012

-mav-

Foto: Český rozhlas