Z The Sun možná zmizí tradiční polonahá dívka

pondělí, 11. února 2013, 18:21 Aktuality MediaGuru

Tradiční snímky polonahých dívek, které již přes 40 let na své třetí stránce otiskuje britský bulvární deník The Sun, by mohly být brzy minulostí. Naznačil to na Twitteru majitel deníku australský mediální magnát Rupert Murdoch.

Snímky dívek nahoře bez začal The Sun otiskovat na třetí stránce v roce 1970 krátce poté, co Murdoch deník koupil. Nápad, který přispěl k prudkému růstu nákladu, okopírovaly další bulváry v Británii i v zahraničí, byť některé od těchto snímků už upustily.

V případě The Sun by však šlo o zásadní změnu, která je ale podle Murdocha možná na spadnutí. V reakci na tweet, podle něhož jsou dívky na třetí straně passé, jednaosmdesátiletý Murdoch napsal: "Možná máte pravdu, nevím, ale uvažuji o tom." Dodal také, že by polonahé dívky mohl nahradit kompromis - snímky známých celebrit.

Výměna následovala poté, co se objevila další z řady kampaní proti dívkám na třetí stránce, kterou podepsalo přes 50 poslanců britského parlamentu.

Snímek polonahé dívky obvykle provází krátký text citující dosti nepravděpodobný názor modelky na nějakou aktualitu, často spojenou s tématem, které The Sun prosazuje. Na třetí straně začala například kariéra Samanthy Foxové, která se stala v 80. letech popovou zpěvačkou.

The Sun ztrácí stejně jako ostatní britské listy čtenáře, ale stále zůstává s asi 2,4 miliony prodanými výtisky neprodávanějším deníkem.

Komentátoři připomínají, že to není poprvé, co se mluví o tom, že The Sun přestane otiskovat polonahé dívky. „Murdoch si je vědom toho, že když se bude řídit svým instinktem a zruší dívku na straně tři, může ohrozit náklad listu,” uvedl bývalý zástupce šéfredaktora deníku, Roy Greenslade. „Je v dilematu mezi přáním udělat 'správnou věc' a obchodní realitou," dodal.

-čtk-