ČT1 od soboty zařadí retro soutěž Zlaté časy!

pátek, 19. dubna 2013, 12:56 Aktuality MediaGuru

Nostalgickou zábavu nabídne nová retro soutěž České televize (ČT) Zlatý časy!, která v sobotu ve 20:00 odstartuje na ČT1. Soutěžit v ní budou známé osobnosti zastupující tři generace, které budou plnit úkoly zaměřené na znalost známých filmových hlášek, dobových trendů i tehdejší politiky. Pořad bude moderovat Martin Dejdar.

V roli kapitánů týmů se představí herci Kamila Magálová (1950), Jan Budař (1977) a Martha Issová (1981), kteří reprezentují vždy svou generaci. Do soutěžní kategorie G 50 (generace 50) spadají lidé narození v letech 1948 až 1965, G 70 zahrnuje soutěžící narozené mezi lety 1966 až 1980 a G 90 je vymezena roky 1981 až 2000. Issová tak spadá v soutěži do nejmladší generace 90, zatímco jen o čtyři roky starší Budař už je veden ve střední generaci G 70.

Vymezení podle tvůrců víceméně platí také pro hosty, kterými v úvodním díle budou Zdeněk Srstka (1935), Tomáš Matonoha (1971) a Jiří Mádl (1986). Soutěžní úkoly prověří jejich vědomosti, důvtip i praktické dovednosti. Soutěžící si například zkusí, jak rychle zvládnou zabalit trabant na dovolenou. Disciplíny podle dramaturga pořadu Martina Novosada mohou připomínat i oblíbenou hru Activity.

Některé otázky budou zaměřeny také na dobovou politiku, kterou chce ale pořad vnímat s nadhledem. "Politickým otázkám se nebudeme vyhýbat, ale nejsme investigativní publicistický pořad. Vzpomínáme spíš na ikony a idoly určitých období v minulosti a některé "neveselé" události a fakta ukazujeme spíše už jako absurdity. Rozhodně ale nehodláme přetvářet dějiny," řekl ČTK Novosad.

Soutěž Zlaté časy!, která vychází z formátu australské televize, rozšíří portfolio zábavních nostalgických pořadů ČT. Na jejím prvním programu se vysílá v pátek večer pátá řada retro seriálu Vyprávěj. Zpravodajský program ČT24 pak v sobotu v podvečer nabízí pořad Retro o designu a trendech v době komunismu.

-čtk-