Economia koupila Centrum Holdings

pondělí, 29. dubna 2013, 14:10 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Economia přidává do svého protfolia internetovou společnost Centrum Holdings, rozšiřuje tak svůj záběr na internetu.

Vydavatelství Economia, pod nějž spadají mimo jiné Hospodářské noviny, týdeník Ekonom nebo server iHNed.cz, koupilo internetovou společnost Centrum Holdings, která mj. provozuje zpravodajský server Aktuálně.cz. Informovalo o tom vydavatelství Economia.

O zájmu Economie získat pod svá křídla internetovou společnost Centrum Holdings se spekulovalo už několik týdnů. Economia v minulém týdnu zvolila nového generálního ředitele, kterým se stal André Warnecke. O pár dnů později podepsala dohodu o koupi Centrum Holdings. Cena transakce není známa, podle informací MediaGuru.cz se hovoří o částce 250-300 mil. Kč. Centrum Holdings se tak prodala zhruba po roce, kdy společnost začala hledat nového investora. Nikdo z možných kupců, mezi kterými byly např. Ringier Axel Springer CZ, Mafra, Bauer Media, Andrej Babiš nebo Ondřej Tomek, však v prvním kole nenabídl požadovanou sumu a firma musela potenciální zájemce oslovovat znovu.

Centrum Holdings je internetová společnost působící ve střední a východní Evropě. Kromě ČR má aktivity také na Slovensku a v Chorvatsku. Firma byla založena v roce 2008 po sloučení portálů Atlas.cz a NetCentrum. Vlastníkem společnosti Centrum Holdings je americká finanční skupina Warburg Pincus. V České republice provozuje mimo jiné portály Centrum.cz, Atlas.cz, online deník Aktuálně.cz, Deník Insider, či oborové weby Cars.cz, Stahuj.cz, Najisto.cz či mapový server Amapy.cz. V ČR firma spravuje kolem pěti milionů e-mailových účtů.

Centrum Holdings je dlouhodobě ve ztrátě. V roce 2010 údajně prodělala 27 milionů korun při tržbách ve výši 437 milionů korun. Společnost má zhruba 400 zaměstnanců ve dvou zemích. Podle březnových výsledků návštěvnosti je pátým největším tuzemským provozovatelem s celkovou návštěvností 3,4 mil. RU. Meziročně se počet návštěvníků na webech Centrum Holdings v březnu snížil o cca 10 %.

Economia je podle březnových údajů NetMonitoru sedmnáctým největším tuzemským internetovým provozovatelem s celkovou návštěvností více než 1 mil. unikátních uživatelů (RU březen 2013).

-mav-, -čtk-