Na sociálních sítích je už 54% českých uživatelů

pondělí, 20. května 2013, 10:22 Aktuality MediaGuru

Společnost Mediaresearch přináší poslední výsledky Strukturálního exkluzivního kontinuálního výzkumu (SEKV), ze kterého vyplývá několik dlouhodobých trendů v chování internetových uživatelů. Výsledky reflektují například skutečnost, že čím dál více internetových uživatelů je aktivních na sociálních sítích. Od roku 2008, kdy Facebook a jemu podobné sociální sítě používalo v Česku pouhých 12 % ze všech uživatelů internetu, se účast na těchto webech zvýšila v roce 2012 až na 54 %.

Podobný trend zaznamenávají také servery umožňující online nákupy, ačkoli jejich meziroční nárůst v oblíbenosti již není tak výrazný jako u sociálních sítí. V roce 2012 nakupovalo online zhruba o 14 % více internetových uživatelů než v roce 2008. Čím dál více populární je také poslech hudby online, který v současnosti preferuje o 6 % více uživatelů než v roce 2010.

Výzkum poukázal také na dlouhodobě stabilní oblibu internetových vyhledávačů, jakými jsou například Google, Seznam nebo Bing. Využívá je zhruba 86 % uživatelů. Naopak klesající tendenci můžeme sledovat u takzvaného instant messagingu, tedy komunikování skrze klienty, jakými jsou ICQ nebo MSN. Ty od roku 2010, kdy mezi českými uživateli zažívaly svůj vrchol používá o 7 % méně lidí aktivních na internetu.

Kliknutím zvětšíte

Zdroj: Mediaresearch

-mav-