Výsledky zadavatelů: Telefónica, ČEZ, KB

středa, 08. května 2013, 08:44 Aktuality MediaGuru

Společnosti Telefónica CR, Komerční banka a ČEZ zveřejnily své čtvrtletní hospodářské výsledky. Přinášíme jejich souhrn.

Konsolidované provozní výnosy společnosti Telefónica se v prvním čtvrtletí 2013 snížily meziročně o 4 % na 11, 9 mld. Kč. OIBDA (provozní zisk před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace) dosáhla v prvním čtvrtletí 4,3 mld. Kč. To představuje meziroční pokles o 13,9 %, který byl ovlivněn vyššími náklady na restrukturalizaci zaúčtovanými v prvním čtvrtletí roku 2013 a vlivem z prodeje 80% podílu v dceřiné společnosti Informační linky v prvním čtvrtletí roku 2012. Firma zároveň oznámila, že za první čtvrtletí získala 78 700 nových zákazníků mobilních služeb.

Čistý zisk Komerční banky v prvním čtvrtletí 2013 představoval 3,2 mld. Kč a meziročně klesl o 9,2 %. Rovněž konsolidované výnosy se snížily o 9 % (7,6 mld. Kč) – tento pokles byl ovlivněn jednorázovými výnosy z prodeje části dluhopisového portfolia Penzijního fondu KB, který předcházel jeho transformaci. Čisté úrokové výnosy navzdory rostoucímu objemu úvěrů a vkladů klesly o 5,2 %. „Očekávám, že prostředí zůstane dosti obtížné ještě po několik příštích čtvrtletí, ale vzhledem k nadcházejícímu zmírnění fiskální konsolidace jsem optimistický, že hospodářství začne již brzy obracet k růstu," uvedl generální ředitel KB Henri Bonnet.

Čistý zisk elektrárenské skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí 2013 meziročně vzrostl o 24 %, o 3,5 miliardy, a dosáhl 17,9 miliardy korun, což znamená historicky druhý nejlepší výsledek skupiny za první čtvrtletí roku. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně zvýšil o 2,1 miliardy korun (o 8 %) a dosáhl 28,3 miliardy. Hlavní vliv na meziroční růst zisku mělo ukončení působení v Albánii, zisk z obchodů s emisními povolenkami a také začlenění Energotransu do Skupiny ČEZ.

 -mav-