ČRo: s rádiem BBC jsme připraveni spolupracovat

neděle, 02. června 2013, 10:16 Aktuality MediaGuru

Český rozhlas je nadále připraven spolupracovat se společností BBC Radiocom, které až do únorového převzetí skupinou Lagardère poskytoval pořady pro stanici BBC. Trvá ale na zachování licenčních podmínek, o jejichž změně nyní na žádost vlastníka licence rozhoduje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V rozhovoru pro ČTK to uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral. Rozhlas také očekává soudní projednání žaloby na RRTV týkající se letošního převodu BBC Radiocom do skupiny Lagardère.

Spor se týká celoplošné vysílací licence, kterou prostřednictvím BBC Radiocom vlastnila britská BBC. S tou Český rozhlas spolupracoval až do letošního převzetí firmy společností Lagardère Active ČR. Obě strany se teď nemohou shodnout na interpretaci licenčních podmínek, konkrétně jestli z nich vyplývá povinnost Lagardère spolupracovat s Českým rozhlasem.

Podle rozhlasu je součástí licence povinnost vysílat dopoledne a odpoledne dva tříhodinové bloky dodávané Českým rozhlasem, což má podle Zavorala platit i do budoucna. Zatímco Lagardère podle něj nabízí spolupráci na základě dobrovolnosti a pouze v odpoledním vysílání. "My se rozcházíme v právní interpretaci, ukáže se na rozhodnutí velké vysílací rady nebo případně soudu, kdyby kdokoli do toho sporu šel, jaká ta interpretace je správná," uvedl náměstek ČRo.

Společnost BBC Radiocom v předchozích vyjádřeních uváděla, že bude o koprodukci a vysílání pořadů s Českým rozhlasem nadále seriózně jednat, "musí se však jednat o takový typ koprodukční spolupráce, který bude v souladu s podmínkami naší licence, tak jak o ně bylo požádáno," píše se v tiskové zprávě Lagardère Active ČR.

Český rozhlas na zachování dřívějšího stavu trvá, což opírá mimo jiné o správní řízení, které kvůli plnění podmínek se společností BBC Radiocom zahájila RRTV. Společnost radu následně požádala o změnu licenčních podmínek a toto řízení zatím nebylo ukončeno.

V uplynulém měsíci se rozhlas zároveň obrátil na Městský soud v Praze, který má posoudit souhlas vysílací rady se samotným převodem BBC Radiocom pod Lagardère Active ČR. I tato kauza je zatím na začátku.

-čtk-