Před 20 lety zahájila předchůdkyně Prima family

středa, 19. června 2013, 09:39 Aktuality MediaGuru

Před 20 lety, 20. června 1993, zahájila pravidelné vysílání soukromá televize Premiéra TV, první soukromá televizní stanice na území České republiky. Licenci pro regionální vysílání získala v listopadu 1992, pro Prahu a okolí začala vysílat v květnu 1993.

U zrodu dnešní Primy stála dvojice režisérů – Marie Poledňáková a Jiří Menzel spolu s režisérčinou spolupracovnicí Jitkou Markvartovou. Po udělení licence se zakladatelé Premiéry spojili se zahraničním partnerem, italským mediálním podnikatelem Marianem Volanim. Rok po startu vysílání získala Premiéra další licenci, která jí umožnila vysílat na celém území České republiky. Podmínky licence sice umožnily Premiéře vysílat na celém území ČR, zároveň ji ale podmínila spoluprací s regionálními vysílateli.

V roce 1993 se začala kolem Premiéry angažovat Investiční a Poštovní banka. Postupem času získala podíl nejen v servisní firmě Premiéra TV, ale prostřednictvím členů IPB Group se stala také vlastníkem licencované společnosti FTV Premiéra. IPB se poté neúspěšně pokoušela prodat podíl v televizi zahraničním společnostem. V roce 1999 do firem kolem Primy vstoupil GES Holding podnikatele Ivana Zacha, jenž drží poloviční podíl v televizi dodnes. Majitelem poloviny akcií je od roku 2005 ve Švédsku sídlící nadnárodní skupina Modern Times Group (MTG).

Během své existence prodělala Prima řadu zvratů. Její rozjezd na dlouhou dobu zbrzdil drtivý nástup televize Nova v roce 1994, která nabídla mnohem atraktivnější program a záhy opanovala televizní trh. Prima později s Novou úzce spolupracovala, začala reprízovat pořady vysílané na Nově, Nova jí také sublicencovala některé sportovní přenosy.

Hospodaření prodělečné Primy se začalo výrazně zlepšovat po roce 1997, kdy do jejího vedení přišli noví lidé, a Prima se vymezila nikoli jako konkurent Novy, ale jako její alternativa - rodinná televize. V souboji komerčních televizí Prima zabodovala v roce 2004 svým původním českým seriálem Rodinná pouta. Ještě výrazněji se na trhu začala prosazovat po převzetí skupinou MTG.
Rozvoj televize omezovaly podmínky licence poskytovat prostor regionálním stanicím. Provozovatel se je nejprve pokusil změnit, ale neuspěl. Loni společnost vysílání kanálu Prima ukončila a od 1.1. 2012 ho nahradila programem Prima family, čímž zanikla původní licence včetně povinnosti sdílet vysílací frekvence s regionálními stanicemi.

Nyní má televize čtyři programy. Vedle Prima family to je od dubna 2009 stanice Prima Cool, zaměřená na vysílání seriálů a programů pro mužské publikum, od března 2011 Prima Love (určena ženskému publiku) a od letošního února Prima Zoom, zaměřený na dokumenty. Sledovanost Primy loni dosahovala ve skupině diváků nad 15 let zhruba 24 procent.

-čtk-