Studie: Ochota platit za online zprávy roste

čtvrtek, 20. června 2013, 12:27 Aktuality MediaGuru

Spotřebitelé jsou čím dál ochotnější platit za internetové zpravodajství, ačkoli valná většina z nich placené zpravodajství zatím nevyužívá. Vyplývá to podle internetového serveru BBC ze studie výzkumného institutu RISJ.

Například v Británii se podíl uživatelů internetu, kteří čtou placené zprávy, v uplynulých deseti měsících více než zdvojnásobil na devět procent. Podíl takových uživatelů se zvyšuje také ve Spojených státech, Německu nebo ve Francii.

Ochota platit za zpravodajství je největší u uživatelů ve věku 25 až 34 let. Zájem o placené zpravodajství je podle studie podporován rostoucím využíváním chytrých mobilních telefonů a počítačových tabletů.

Studie je založena na internetovém průzkumu mezi více než 11.000 respondentů v devíti zemích. Ten například ukázal, že internet je v Itálii, Španělsku a Japonsku nejdůležitějším zdrojem zpráv, zatímco v Německu, Británii a Francii má stále hlavní slovo televize.

U lidí ve věku do 35 let je internet hlavním zdrojem zpráv ve všech sledovaných zemích s výjimkou Francie. Respondenti ve věku nad 45 let naopak preferují televizi.
Studie rovněž potvrzuje rostoucí význam internetových sociálních sítí, jako jsou Facebook a Twitter. Více než třetina respondentů v Itálii a Španělsku tyto sítě označila za svůj hlavní zdroj zpráv, píše BBC.

-čtk-