Agrotrade se chce soudit s Respektem kvůli článku

úterý, 16. července 2013, 11:00 Aktuality MediaGuru

Společnost Agrotrade odmítá informace týdeníku Respekt, který ve svém aktuálním čísle uvedl, že po firmě rodiny současného ministra zemědělství Miroslava Tomana zbyly dluhy ve výši zhruba 600 milionů korun. Agrotrade bude právní cestou žádat omluvu a odškodnění. ČTK to sdělil právník společnosti Ivan Kozel. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery si za článkem stojí. ČTK řekl, že by případný soud uvítal, protože by umožnil získat detailní informace, které jsou momentálně nedostupné.

Podle Kozla společnost Agrotrade během své existence, od roku 1990, podnikala mimo jiné v odvětví leasingu. „Tato činnost byla samostatná a dle metodik peněžních domů zcela oddělená. Na základě prováděných auditů v samotných peněžních domech byla společnost vyzvána, aby svoje aktivity diverzifikovala,“ zdůvodnil Kozel, proč byla firma v roce 2001 odprodána ze skupiny Agrotrade pod obchodním názvem Technology Leasing. Podle právníka byl odprodej zcela v souladu se všemi právními i ekonomickými pravidly a se souhlasem úvěrující banky. Do konkurzu firmu údajně přivedli až noví vlastníci, kteří za to byli údajně následně trestně postiženi.

Respekt ve svém článku napsal, že Agrotrade rodiny Tomanových získal v začátcích svého podnikání stamilionové úvěry od bank. Nakupoval za ně hlavně podíly v potravinářských podnicích. Zatímco dluhy firmy rostly, většina majetku byla prý převedena jinam. V červnu 2003 převzala akcie Technology Leasing společnost se sídlem na Kypru Finch Enterprises limited, což vyplývá z údajů obchodního rejstříku. V červnu 2003 byl na majetek Technology Leasing vyhlášen konkurz, čímž po společnosti zůstaly dluhy ve výši 600 milionů korun. O nejvíc peněz údajně přišla státní Česká konsolidační agentura a Česká spořitelna.

„Odmítáme takové neseriózní informace a budeme právní cestou žádat nejen omluvu, ale i příslušné odškodnění,“ uvedl Kozel. Článek Respektu označil za cílenou konstrukci sledující poškození dobrého jména firmy, tím i jména Miroslava Tomana.

Erik Tabery ČTK řekl, že z právníkova vyjádření není zřejmé, na co si přesně stěžuje: „Informace v článku jsou přesné, pan Toman měl navíc možnost se vyjádřit a vysvětlit svůj pohled na věc, což odmítl využít. Pokud proběhne soud, velmi to uvítáme, protože pak se veřejnost dozví i detailní informace, které jsou momentálně nedostupné. Například od tehdejších věřitelů.“

Na českém trhu působí Tomanových Agrotrade i dnes. Podle tvrzení Respektu je to ale jiná, později založená společnost. Dluhy nemá skoro žádné, patří jí řada firem jako Xavergen (chov krůt a kuřat), Xaverov (maso a polotovary) nebo Boneco (majonézy).

Lidé z firmy Agrotrade poslali na kampaň prezidentovi Miloši Zemanovi asi půl milionu korun.

-čtk-