Google v Německu nemusí platit za úryvky zpráv

středa, 31. července 2013, 14:13 Aktuality MediaGuru

V Německu začíná od čtvrtka platit zákon, který měl donutit internetové vyhledávače a zpravodajské agregátory platit německým vydavatelstvím za zveřejňování jejich zpráv. Takzvaný Lex Google ale zatím žádné větší dopady mít nebude. Jeho hlavní terč, internetový gigant Google totiž získal dočasné svolení od většiny mediálních domů v zemi, že může nadále bezplatně zpřístupňovat krátké ukázky textů, o něž se vedl hlavní spor. Budoucích nároků na příjmy z nich se nicméně vydavatelé nevzdali.

Google německé mediální koncerny vyzval, aby každý do 1. srpna vyslovil souhlas s pokračováním současné praxe, nebo stáhne odkazy na jejich zpravodajské servery z nabídky svého populárního agregátoru Google News. Kvůli nejasnostem ohledně právního výkladu nového zákona a obavám z finančních ztrát, pokud by jejich články zmizely z výsledků vyhledávání, většina vydavatelství a zpravodajských portálů raději ustoupila. Jako poslední tak učinil i nejsilnější hráč na německém mediálním trhu a hlavní lobbista za novou normu, vydavatelství Axel Springer.
"Axel Springer bere zákon na vědomí a usiluje o jeho uplatnění," uvedl Hendrik Lange, mluvčí koncernu, kterému patří například nejčtenější německý list Bild. Z právních a technických důvodů ale podle něj vznikla "vynucená přechodová fáze", po niž vydavatelství rezignovalo na své finanční nároky vůči Googlu. Mluvčí přitom zdůraznil, že souhlas je pouze předběžný a po odstranění právních nejasností okolo zákona ho Axel Springer může odvolat.

Stejně se vyjádřila také další vlivná německá mediální skupina Hubert Burda. „Sami rozhodneme, za jakých podmínek budou moci vyhledávače a agregátory obchodně zhodnocovat naše obsahy," oznámila společnost. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung by vyřazení z Google News pro jeho internetovou mutaci znamenalo „značné ztráty dosahu". "Na pozadí tržní síly Googlu by ekonomická rizika pro FAZ nebyla zanedbatelná," zdůvodnil list svůj krok.

„Velmi nás těší, že svůj souhlas potvrdily stovky německých vydavatelství," reagoval mluvčí Googlu Kay Oberbeck. Zopakoval, že firma nesouhlasí s odváděním licenčních poplatků za textové úryvky zpráv (snippety), které si od nového zákona slibovaly německé mediální domy. Z větších titulů zatím jako jediný Googlu neustoupil západoněmecký regionální deník Rhein-Zeitung.

„Lex Google" letos prosadila německá středopravá koalice kancléřky Angely Merkelové s cílem zlepšit právní ochranu internetové žurnalistiky. Nejasnosti do výkladu zákona vnesli poslanci, kteří během projednávání text předlohy zmírnili a kromě webových odkazů na články povolili bezplatně zveřejňovat i "velmi malé textové výňatky". Jejich rozsah však v normě nedefinovali, což vyvolalo právní nejistotu. Tu by měl nyní odstranit soud.

-čtk-