Ochota Čechů nakupovat je stále nízká

pondělí, 29. července 2013, 15:46 Aktuality MediaGuru

V důsledku špatných ekonomických dat a vysoké nezaměstnanosti přetrvává v Evropě nervozita. Navzdory tomu, že se recese v některých evropských zemích stabilizovala, finanční a ekonomická krize zatím překonána není. Ukazuje to průzkum spotřebitelského klimatu GfK ve 12 evropských zemích včetně České republiky.

Ve druhém čtvrtletí roku 2013 se diskuse v Evropské unii i nadále soustředily především na finanční krizi. V celé Evropě reálně vzrostla naděje, že finanční krize ve střednědobém horizontu skutečně skončí. Jednou z příčin optimismu je, že ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se ekonomická situace mírně zlepšila. Evropská centrální banka zaznamenává od konce roku známky postupného oživení, i když ještě nepředpovídá opravdový růst.

Jak se ukázalo, není jednoduché najít správnou rovnováhu mezi úspornými opatřeními a investicemi. Například zemím ve východní Evropě začala politika škrtů spíše škodit: v Polsku byl růst v prvním čtvrtletí minimální, pokles v České republice se zhoršil. V prvním čtvrtletí poklesl hospodářský výkon naší země o 1,3 %. Nezaměstnanost v současnosti činí 7,3 %. Ke stimulaci ekonomiky MMF doporučil opustit dočasně cestu tvrdých úsporných opatření a místo toho investovat do ekonomiky a přivést ji opět k růstu. Česká vláda se však rozhodla pokračovat v započaté cestě. V tomto roce má v plánu poprvé za 15 let snížit nový dluh pod 3 %.

Ekonomická očekávání Čechů dosahují páté nejnižší hodnoty v Evropě, po Francii, Portugalsku, Řecku a Španělsku.

Naopak příjmová očekávání v České republice se od začátku roku významně zlepšila. Zatímco v lednu hodnota činila -32,4 bodu, nyní se zvýšila na +8,4 bodu. Klíčovým faktorem pro zlepšení je kladný vývoj na trhu práce a naděje spotřebitelů v novou vládu.

I přesto jsou však Češi nuceni mít své peníze stále pod kontrolou. Jejich ochota nakupovat se řadí v Evropě k nižším hodnotám.

-kch-