Duspiva a Podstata mezi regionálními šéfy ČRo

středa, 28. srpna 2013, 18:10 Aktuality MediaGuru

Rada Českého rozhlasu na návrh generálního ředitele Petera Duhana jmenovala nové ředitele regionálních studií. Plánovaná personální i organizační obměna souvisí se vznikem nové sítě regionálních stanic, takzvaného národního okruhu. Rozhlas si od ní slibuje mimo jiné obrat dosavadního poklesu poslechovosti.

Nově jmenovaní ředitelé se funkce ujmou 1. října. Každý povede současně dvě rozhlasová studia. Do vedení ostravského a olomouckého studia nastoupí ředitel Moravského divadla v Olomouci Josef Podstata. Brněnské a zlínské pracoviště povede někdejší programový ředitel Českého rozhlasu a současný šéfredaktor Dvojky Jaromír Ostrý. Řízení českobudějovického a jihlavského studia se ujme někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Zdeněk Duspiva, který v poslední době vystupoval v pozici národního koordinátora pro digitalizaci.

Studia v Karlových Varech a Plzni bude řídit dosavadní šéf rozhlasu Plzeň Zdeněk Levý a v Ústí nad Labem a Liberci nynější ředitel Severu Milan Knotek. Do vedení v Hradci Králové a Pardubicích dnes rada jmenovala dlouholetého moderátora Pavla Kudrnu. Jejich mandát bude trvat pět let. Zvláštní postavení bude mít pražské studio Regina, které spolu se středočeskou pobočkou povede náměstek generálního ředitele pro regionální vysílání Jan Menger, a to na dobu určitou nejpozději do konce příštího roku.

Generální ředitel Duhan doplnil, že v nejbližší době zřejmě bude nutné vypsat výběrové řízení na post šéfredaktora Českého rozhlasu Dvojky, kterou opouští Zdeněk Levý. V příštím roce by také mělo být vypsáno výběrové řízení na vedení pražského a středočeského studia.

V současné době má Český rozhlas 11 regionálních stanic, z toho tři vysílají zčásti oddělený program také pro další spádový kraj na samostatných vysílačích. Do budoucna zůstane zachována vnitřní struktura studií rozdělená na program, provoz a sekretariát. Naopak centralizovat se bude například veškerá činnost související se správou nemovitostí. Počet zaměstnaneckých míst by měl vzhledem k reorganizaci poklesnout o minimálně pět procent ze současných téměř 380. Úsporu rozhlas od příštího roku odhaduje na deset milionů korun.

"Primárním cílem není úspora finanční ani personální, ale posílení regionální tvorby," řekl již dříve generální ředitel Duhan, který koncept národního okruhu začlenil již do svého kandidátského projektu. Podle náměstka Jana Mengera je hlavním cílem do tří let vytvořit nejposlouchanější programový okruh Českého rozhlasu. S větší propagací chystaných změn rozhlas počítá v závěru roku.

-čtk-