MF zvýší základní kapitál, akcie získá současný vlastník

pondělí, 19. srpna 2013, 16:31 Aktuality MediaGuru

Vydavatelství Mladá fronta opět navýší svůj základní kapitál. Po předchozím poklesu na dva miliony korun by se po emisi nových cenných papírů měl dostat na 312 milionů Kč. Vyplývá to z informací ve Sbírce listin. Transakce souvisí se ztrátovým hospodařením Mladé fronty v předchozích letech.

Vydavatelská skupina nejprve letos na jaře zveřejnila záměr snížit základní kapitál z tehdejších 289 milionů korun na dva miliony Kč. „Snížení základního kapitálu bylo použito na úhradu ztráty minulých let a bylo rozhodnuto, že základní kapitál bude opět zvýšen," řekla v květnu ČTK mluvčí Mladé fronty Pavlína Míčová. Projekt zveřejněný ve Sbírce listin dále zahrnoval odštěpení části společnosti do nové firmy MF Medical & Digital Media.

Nyní Mladá fronta počítá s tím, že vydá 31 nových akcií v nominální hodnotě deset milionů korun za kus. „Všechny nově upisované akcie budou nabídnuty k úpisu předem určenému zájemci, kterým je jediný akcionář společnosti, tj. společnost European Financial Services," stojí v aktuálním dokumentu ve Sbírce listin.

Součástí plánu je také možnost započtení pohledávky jediného akcionáře vůči společnosti Europrint a.s. proti pohledávce Mladé fronty vůči jejímu majiteli na splacení emisního kurzu. Z dřívějších dokumentů totiž mimo jiné vyplývá, že Mladá fronta má vůči svému jedinému akcionáři závazek přes 326 milionů korun.

Mladá fronta vydává ekonomický deník Mladá fronta E15, týdeník Euro a řadu dalších společenských, odborných, dětských či zdravotnických časopisů. Dále působí na internetu a na knižním trhu a provozuje regionální televizi Metropol. Ke konci roku 2011 byla neuhrazená ztráta z minulých let 193 milionů korun.

Majitelem Mladé fronty je podnikatel František Savov, který se k vlastnictví firmy přihlásil začátkem loňského roku poté, co podle svých slov vykoupil posledního minoritního akcionáře. Oficiálním vlastníkem podle obchodního rejstříku je firma European Financial Services se sídlem v americkém Oregonu.

-čtk-