Soud musí řešit pokuty 650.000 Kč pro Primu

čtvrtek, 15. srpna 2013, 10:23 Aktuality MediaGuru

Městský soud v Praze se musí znovu zabývat třemi pokutami, které televize Prima v roce 2006 dostala v souvislosti s reality show VyVolení. Podle dnešního nálezu Ústavního soudu se pražští soudci v původním řízení nedostatečně vypořádali s výhradami televize vůči postupu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Celková výše tří pokut činí 650.000 korun. ČTK to dnes řekl mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Rada pokuty konkrétně uložila za porušení zákazu zařazovat v době od 06:00 do 22:00 pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. V souvislosti s VyVolenými dostala společnost FTV Prima také řadu dalších sankcí za různé obscénní a vulgární projevy v pořadu.

Proti rozhodnutím o skupině tří pokut podala společnost FTV Prima žalobu, podle níž měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nařídit ve správním řízení ústní jednání a přehrát při něm záznam pořadu. Městský soud žalobu zamítl. Stejně pak Nejvyšší správní soud naložil také s kasační stížností.

Ústavní soud dal Primě za pravdu v tom, že se Městský soud v Praze měl lépe vypořádat s jejím námitkami proti postupu rady. Dnešní nález však automaticky neznamená, že se Prima sankcím vyhne. Teoreticky může stačit, pokud městský soud v novém řízení doplní dokazování. Podstatou prohřešku se Ústavní soud nezabýval.

-čtk-