FITES chce urovnat spor o filmové ceny

pátek, 20. září 2013, 07:58 Aktuality MediaGuru

Profesní sdružení FITES (Český filmový a televizní svaz) nabízí roli prostředníka ve sporu o české filmové ceny. Jak svaz uvedl ve svém prohlášení, podepsaném Jaroslavem Černým a Martinem Vadasem, se znepokojením sleduje veřejné výstupy o budoucnosti oceňování významných počinů v české filmové tvorbě. Připomíná, že vybudování významu, které filmové ceny (známé jako Český lev) v odborné komunitě a v široké veřejnosti dosáhly, trvalo několik let a stálo značné úsilí.

FITES dosud ve sporu filmové akademie a Petra Vachlera setrvával v roli pozorovatele. „Nyní se obracíme ke všem stranám současné ‘nedohody’ a vyzýváme vás: Udržte vytvořené hodnoty pro filmařskou komunitu. Aby nové dohody mohlo být dosaženo, nabízíme roli zprostředkovatele,“ uvádí FITES.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se nedohodla s producentem a majitelem ochranné známky Český lev Petrem Vachlerem. Filmové ceny by tak podle posledního vývoje měly nést jiný název. Česká televize už přitom v průběhu karlovarského festivalu sdělila, že filmové ceny, udělované akademií, odvysílá.

-mav-