Místopředsedkyně Rady ČT v případě zvolení rezignuje

pondělí, 16. září 2013, 12:33 Aktuality MediaGuru

Místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová, která ve sněmovních volbách kandiduje za ODS, by v případě úspěchu rezignovala na svou funkci. ČTK dnes řekla, že její kandidatura není v rozporu s členstvím v radě, neboť nezastává žádné politické funkce. Kvůli případnému střetu zájmů si ale přesto nechá vypracovat právní rozbor. O kandidatuře Eklové informoval server e15.cz.

„V případě zvolení bych na svou funkci rezignovala, to je samozřejmé. Ale jsem na třináctém místě kandidátky," řekla ČTK Eklová. Do Rady ČT byla, tehdy ještě jako Makrlíková, zvolena v roce 2008 a její mandát uplyne v březnu příštího roku. "Já jsem si prostě řekla, že se mi nelíbí, co se děje v politice a že to chci zkusit. Nedávám si příliš velké naděje, ale na druhou stranu nejsem člověk, který bude sedět v koutě a jenom nadávat na to, co se u nás děje," dodala někdejší mluvčí Českého telekomunikačního úřadu a moderátorka televizních zpráv.

Eklová v minulosti kvůli působení v radě například nepřijala roli městské zastupitelky, do které byla zvolena v komunálních volbách. Nyní si prý kvůli případnému střetu funkcí nechá vypracovat právní rozbor a podle jeho výsledků se rozhodne.

Eklová kandiduje do sněmovních voleb ve středních Čechách. Členkou ODS je několik let. "Je to nejstarší pravicová strana v této zemi, stále ještě s největší voličskou základnou," uvedla na svých webových stránkách.

V případě volebního neúspěchu je Eklová připravena dokončit svůj mandát v Radě ČT, který jí uplyne v příštím roce. Rada ČT je kontrolním orgánem veřejnoprávní televize, do její kompetence patří mimo jiné jmenování a odvolávání generálního ředitele a schvalování rozpočtu ČT a jeho plnění.

-čtk-