Policie: Páteční akce se netýká vydavatelství MF

pondělí, 16. září 2013, 12:30 Tisk MediaGuru

Policie obvinila devět lidí v kauze podezření z krácení daní. Případ se podle policie netýká Mladé fronty.

Policisté v pondělí upřesnili, že v rámci akce, ve které v pátek 13. září prohledávali i prostory v Praze-Košířích, kde sídlí tiskárna Europrint a redakce deníku E15 a týdeníku Euro, rozkryli v rámci operace s krycím názvem „Octavian“ rozsáhlý případ podezření ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti. Z těchto trestných činů obvinili osm mužů a jednu ženu. Vylákáním nadměrných odpočtů DPH se měli podle policie obohatit o minimálně 780 milionů korun. Jména obviněných policie nesdělila. Neupřesnila ani jména firem, kterých se podezření týká.

Policisté skupinu sledovali od léta 2012. „Skupina obviněných osob působila v rámci několika obchodních společností. Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností. Podle závěru kriminalistů měli obvinění, mezi kterými je i advokát, předkládat Finančnímu úřadu pro Prahu 5 daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje. Tímto způsobem měli docílit neoprávněného a nezákonného vylákání nadměrného daňového odpočtu, který je předběžně vyčíslen na částku 780 milionů korun, a který jim příslušný Finanční úřad vyplatil. Z předběžného vyhodnocení materiálů, které byly zajištěny při domovních prohlídkách, a dalších provedených šetření dále vyplývá, že mohlo dojít k vylákání nadměrných odpočtů a tedy ke škodě na státním rozpočtu v řádech 3 - 4 miliard korun,“ uvedl tiskový mluvčí Jaroslav Ibehej.  

Trestní stíhání šesti osob je vedeno na svobodě, tři obvinění jsou stíhání vazebně. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

„Chtěli bychom opětovně zdůraznit, že tento případ se netýká činnosti vydavatelství Mladá fronta a žurnalistické činnosti. Příkaz k prohlídce jiných prostor jsme od Okresního soudu pro Prahu 5 měli na celý objekt. V rámci prováděných úkonů jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované obchodní společnosti a advokátní kanceláři, kanceláře jsme opustili. Podle našich zjištění byla dokonce označení částí objektu a kanceláří předem odstraněna či účelově změněna. Žádná z přítomných osob nám neposkytla součinnost, byť k tomu byly tyto osoby vyzvány. Průběh prováděných úkonů máme řádně zadokumentován,“ uvedla policie.

-mav-