Werle nevylučuje návrat k původním akcionářům

pátek, 06. září 2013, 09:15 Tisk MediaGuru

Předseda představenstva skupiny Mafra Johannes Werle bude o své pozici jednat s Andrejem Babišem.

Předseda představenstva mediální skupiny Mafra Johannes Werle bude o svém dalším působení v mediální skupině Mafra jednat s novým majitelem Andrejem Babišem. Werle to uvedl v krátkém rozhovoru pro MediaGuru.cz s tím, že v tuto chvíli se na složení managementu skupiny nic nemění. „V následujících dnech budeme s panem Babišem jednat i o mém působení. Uvidíme, jaké jsou naše představy a podle toho se bude odvíjet rozhodování,“ zmínil Johannes Werle.

Sám Andrej Babiš v nedávném rozhovoru pro MediaGuru.cz naznačil, že Johannes Werle je zástupcem dřívějšího akcionáře, německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, a ta může mít zájem na využití stávajícího předsedy představenstva skupiny Mafra pro své další plány. Tuto variantu nevyloučil ani Johannes Werle. „Pan Babiš to řekl přesně. Uvidíme v následujících dnech,“ dodal.

Management skupiny Mafra v současnosti pracuje v pětičlenném představenstvu. Agrofert holding, který v uplynulém týdnu získal povolení k převzetí mediální skupiny Mafra od antimonopolního úřadu, chce do vedení skupiny poslat svého zástupce. Má jím být Štěpán Košík, stávající generální ředitel AGF Media. Na starosti by měl mít především řízení financí.

Johannes Werle očekává, že transakce převzetí mediální skupiny Mafra společností Agrofert holding by mohla být uzavřená ke konci září. „Vedle souhlasu ÚOHS je podmíněna ještě některými dalšími kroky, které nemohu blíže upřesnit,“ řekl. Nepředpokládá ale závažné komplikace v tom, aby transakce byla dokončena. Pak se Agrofert holding definitivně stane držitelem akcií společnosti Mafra.

V tuto chvíli se tým Agrofertu detailně seznamuje s chodem Mafry, v čemž mu pomáhají zástupci skupiny. „Spolupráce je naprosto profesionální a věcná,“ říká k průběhu Werle, který nevidí skepticky situaci, kdy podnikatelé s politickými ambicemi vlastní média.  „V Evropě jsou příklady minimálně dvou titulů, které dobře fungují i tak,“ řekl.

Práce na společném hledání synergií titulů skupiny Mafra (tj. zejména deníky MF Dnes, Lidové noviny a Metro) a AGF media (týdeníky 5plus2) ale zatím ještě nezačaly. „Odhaduji, že to může být otázka posledního letošního čtvrtletí a prvního čtvrtletí příštího roku,“ myslí si Johannes Werle.

Podle Johannese Werle vykáže Mafra v letošním roce lepší hospodářské výsledky, než kterých dosáhla v loňském roce. Loňský ztrátový výsledek (ztráta 169 mil. Kč) byl údajně výjimečný a byl způsoben především ztrátou distribuční společnosti Mediaservis, ve které měla Mafra podíl. V roce 2013 proto očekává opět plusové hospodaření a je přesvědčen, že Mafra je na dobré cestě být zisková i v dalších letech. „Základem do budoucna je silný online, ostatní části společnosti budou tlačeny k co nejvyšší efektivitě,“ uvedl předseda představenstva Johannes Werle.

-mav-