Většina lidí odcházejících z Economie odejde dohodou

pátek, 11. října 2013, 10:22 Aktuality MediaGuru

Vydavatelství Economia se dohodlo s většinou zaměstnanců, kteří mají do konce roku firmu opustit, na takzvaném odchodu dohodou. ČTK to sdělil mluvčí Economie Luděk Březina. Propouštění se týká zhruba stovky lidí z celkových 600 ze samotného vydavatelství a internetové firmy Centrum Holdings, kterou Economia letos převzala. 
Pro zaměstnance, kteří přistoupí na uzavření dohody, připravila podle mluvčího Economia "nadstandardní podmínky". Ty se mají týkat odstupného i například kariérního poradenství. Tyto podmínky se podle Březiny týkají obou firem, tedy Economie i Centrum Holdings.

Vydavatelství již dříve informovalo, že ve funkci skončil například šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata, kterého do jmenování nástupce nahradil ředitel redakcí Vladimír Piskáček. Odvoláni byli dále obchodní ředitel společnosti Tomáš Holan a ředitel pro byznys segment Petr Lövenhöfer, řízením obchodního úseku byla dočasně pověřena dosavadní ředitelka inzerce Zuzana Tylčerová. Odchod z Economie oznámila i šéfredaktorka portálu iHNed.cz Lucie Tvarůžková.

Vydavatelství zatím nijak nekonkretizovalo kroky, které plánuje u jednotlivých titulů. Konkrétní zatím nebylo ani u kulturní a sportovní rubriky, jimž některá média věštila i zrušení. "Kultura a sport jsou pevnými součástmi veřejného života a jako takové vždy budou předmětem zájmu našich redakcí. Náš zájem bude nicméně určován optikou obsahového zaměření jednotlivých titulů. O kultuře a sportu budeme psát způsobem, který odráží byznysové zaměření Economie," uvedl pro ČTK Březina.

Současné propouštění podle něj s podobou portfolia vydavatelství přímo nesouvisí. "Rozsah propouštění je nastaven tak, abychom byli schopni zajistit výrobu všech našich titulů," řekl již dříve. Podle nynějšího vyjádření je transformace vydavatelství rozložena do pevného, více než ročního harmonogramu.

Economia je největším tuzemským vydavatelem ekonomických informací. Do budoucna se chce podle dřívějších prohlášení zaměřit na své klíčové tituly Hospodářské noviny, Ekonom, Respekt a zpravodajský server IHNED.cz. Mezi jeho tištěná média dále patří společenský měsíčník Bel Mondo a odborné tituly Marketing & Media, Bankovnictví, Business Spotlight, Finanční Management, FP - finanční poradce, HR Management, Logistika, Moderní obec, Moderní řízení, Odpady, Právní rádce, Stavitel nebo Technik.

Internetová společnost Centrum Holdings provozuje portály Aktuálně.cz, Centrum.cz či Atlas.cz. K obsahovým webům dále patří Žena.cz, Bleskově.cz, Crazycafe.cz, Deník Insider, jako takzvané transakční weby provozuje Amplión.cz, Jiskření.cz, SW.cz a dovolena.centrum.cz a dále vlastní oborové a specializované weby Cars.cz, RealityMix.cz, Stahuj.cz, Najisto.cz, Amapy.cz.

Majitelem mediální skupiny je podnikatel Zdeněk Bakala.

-čtk-