Finská Sanoma zruší část časopisů a bude propouštět

pátek, 01. listopadu 2013, 08:15 Aktuality, Tisk MediaGuru

Největší finská mediální skupina Sanoma plánuje rušení časopisů a propouštění, protože čtenáři i inzerenti stále více přesouvají svůj zájem z tištěných k digitálním médiím. Firma chce zrušit 32 ze svých 250 časopisů. O práci má přijít 570 z celkového počtu 10.000 zaměstnanců.

Společnost působí v deseti zemích. Ve Finsku a Nizozemsku kromě časopisů vlastní i televizní stanice. Firma současně uvedla, že hodlá strategicky přezkoumat své aktivity v Rusku, střední a východní Evropě a v Belgii. V posledních měsících se spekuluje o prodeji české Sanomy, oficiálně to ale firma nekomentovala.

Hospodaření firmy ohrožuje prudký pokles příjmů z reklamy a částečně i koupě nizozemské televizní stanice SBS. Sanoma koupila stanici v roce 2011 za 1,3 miliardy USD (24,6 miliardy Kč), ta však od té doby přišla o diváky a Sanoma musela zaúčtovat v souvislosti s akvizicí vysoké odpisy. Ve třetím čtvrtletí pak firma kvůli novým odpisům v Nizozemsku a Rusku vykázala provozní ztrátu 240 milionů eur (6,2 miliardy Kč). Příjmy z reklamy v časopisech se snížily o 20 procent.

O práci mají přijít pouze zaměstnanci v Nizozemsku a Finsku a dotkne se převážně divize časopisů a novin, napsala agentura Reuters.

V Česku působí Sanoma Media Praha, vydává např. tištěné tituly Vlasta, Týdeník Květy, Story, National Geographic, Překvapení, Dům & zahrada, nebo Praktická žena. Sanoma Media Praha je součástí společnosti Sanoma Media Russia & CEE (SMRCEE). Ta patří finskému mediálnímu koncernu Sanoma a zastřešuje aktivity této firmy ve střední, východní a jihovýchodní Evropě.

-čtk-