Praha chystá internetovou kampaň za 50 mil. Kč

pondělí, 18. listopadu 2013, 15:52 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Praha bude v příštích třech letech lákat turisty masivní internetovou reklamní kampaní. Stát bude asi 50 milionů korun. Uvedlo to řekla ředitelka Pražské informační služby – Prague City Tourism (PIS) Nora Dolanská. Přesná podoba kampaně by měla být známa na začátku roku. Případné turisty by mohla oslovovat na sociálních sítích, oblíbených vyhledávačích i dalších celosvětově populárních webových stránkách.

„Chceme oslovit především klientelu, která o návštěvě Prahy uvažuje, nedokáže se ale rychle rozhodnout," řekla Dolanská. PIS v nejbližší době vypíše výběrové řízení na mediální agenturu, která připraví médiaplán. V něm navrhne podobu kampaně. Vítěz by měl být znám pravděpodobně v únoru.

Kampaň bude trvat tři roky, většinu peněz do ní PIS investuje příští rok, kdy se počítá například s tvorbou reklamních spotů.

Vedení PIS bude pravidelně dostávat informace, jak je kampaň úspěšná. V jejím průběhu se tak bude například rozhodovat, na kterou část internetu se více zaměřit. "Abychom účelně využili prostředky, které od pražského magistrátu dostáváme," poznamenala Dolanská. Peníze na kampaň chce PIS vzít z úspor z minulých let.

„Těšíme se, že se vrátí klientela z klasických evropských destinací," řekla Dolanská. Cílem kampaně podle ní nebude přilákat do Prahy více turistů, ale především movitější zákazníky, kteří v Praze zůstanou déle a utratí více peněz například za služby.

Připomněla tak často kritizované ceny ubytování v hlavním městě. V rámci konkurenčního boje hotelů je mnohdy možné sehnat i pětihvězdičkové ubytování za ceny, které jinde v Evropě turisté zaplatí za průměrné pokoje. Do Prahy pak přijíždějí chudší cizinci.

PIS má roční rozpočet 36 milionů korun a provozuje mimo jiné turistická informační centra. Zároveň pod ni spadá i takzvaná kongresová turistika. Prodejem map, upomínkových předmětů a dalších produktů si ročně vydělá 15 až 20 milionů korun.

-čtk-